Optimization for Electron Donating Ability and Organoleptic Properties of Ethanol Extracts from Chrysanthemum Petals

전자공여작용과 관능적 특성을 고려한 산국(山菊) 에탄올 추출물의 제조조건 최적화

  • Park, Nan-Young (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
  • Lee, Gee-Dong (Department of Traditional Fermented Food, Kyongbuk College of Science) ;
  • Jeong, Yong-Jin (Department of Traditional Fermented Food, Kyongbuk College of Science) ;
  • Kim, Hyun-Ku (Korea Food Research Institute) ;
  • Kwon, Joong-Ho (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University)
  • Published : 1998.06.01

Abstract

Response surface methodology (RSM) was used to monitor extraction characteristics of electron donating ability and organoleptic properties for ethanol extracts from Chrysanthemum petals, thereby determining optimum extraction conditions. A central composite design was applied to investigate effects of solvent per sample $(X_1)$, ethanol concentration $(X_2)$ and extraction time $(X_3)\;at\;60^{\circ}C$ on dependent variables such as electron donating ability $(Y_1)$, organoleptic color $(Y_2)$ and organoleptic aroma $(Y_3)$ of the extracts. Second-order models were employed to generate 4-dimensional response surfaces for qualitative and quantitative aspects of ethanol extracts. Coefficients of determination $(R_2)$ of the models for dependent variables were ranged from 0.8180 to 0.9696. Optimum extraction conditions for each variable were 50 mL/g, 61% and 16 hrs in electron donating ability, 88 mL/g, 21% and 16 hrs in organoleptic color, 55 mL/g, 73% and 19 hrs in organoleptic aroma, respectively. The optimum condition ranges for maximized characteristics of ethanol extracts were $65{\sim}78\;mL/g,\;90{\sim}100%\;and\;15{\sim}25\;hrs$. Predicted values at the optimum conditions were in good agreement with experimental values.

반응표면분석에 의하여 야생국인 산국 꽃잎의 추출조건에 따른 추출물의 전자공여작용 및 관능적 특성을 모니터링하고 에탄올 추출조건을 최적화하였다. 중심합성 실험계획에서 시료에 대한 용매비$(X_1)$, 에탄올 농도$(X_2)$, 추출시간$(X_3)$을 요인변수로 하고 추출물의 품질 즉, 전자공여작용$(Y_1)$, 관능적 색상$(Y_2)$ 및 관능적 향$(Y_3)$을 각각 종속변수로 하여 $60^{\circ}C$에서 추출을 실시하였다. 조건별 실험 결과는 회귀분석하여 4차원 반응표면으로 나타내었다. 종속변수들에 대한 결정계수$(R^2)$$0.8180{\sim}0.9696$ 범위로 나타났다. 산국의 에탄올 추출물의 전자공여 작용은 50 mL/g, 61%, 16 hr에서, 관능적 색상은 88 mL/g, 21%, 16 hr에서 그리고 관능적 향은 55 mL/g, 73%, 19 hr의 조건에서 추출물의 특성이 가장 높은 값으로 예측되었다. 산국의 에탄올 추출물에서 전자공여작용과 관능적 품질을 고려한 최적 추출조건 범위는 시료에 대한 용매비 $65{\sim}78\;mL/g$, 에탄올 농도 $90{\sim}100%$, 추출시간 $15{\sim}25\;hr$으로 나타났다. 예측된 조건에서 얻어진 추출물의 예측값들은 실제 측정값과 유사한 것으로 확인되었다.

Keywords