Dental Caries Suppression Effect and Other Physiological Properties of Erythritol

에리스리톨의 난충치성 및 기타 생리 특성

  • Byun, Sang-Hee (Center for Advanced Food Science and Technology and Graduate School of Biotechnology, Korea University) ;
  • Lee, Cherl-Ho (Center for Advanced Food Science and Technology and Graduate School of Biotechnology, Korea University)
  • 변상희 (고려대학교 생명공학원 및 식품가공핵심기술 센터) ;
  • 이철호 (고려대학교 생명공학원 및 식품가공핵심기술 센터)
  • Published : 1998.04.01

Abstract

Dental caries suppression effect and other physiological properties of erythritol were measured in comparison with those of sucrose, xylitol and sorbitol. The susceptibility test for dental caries by using Streptococcus mutans KCTC 3065 and Lactobacillus acidophillus indicated that erythritol was as effective as xylitol in suppressing dental caries. In lactic acid fermentation test, erythritol showed the least growth of bacteria among the tested sweeteners. The tolelerance test by using mice showed that diarrhea began by feeding once 1500 mg erythritol/kg b.w., 1500 mg xylitol/kg b.w. and 1000 mg sorbitol/kg b.w. respectively.

에리스리톨을 설탕 대체 감미료 소재로 사용하기 위한 기초 자료를 얻기 위하여 치석의 원인균인 S. mutans KCTC 3065와 치아 부식의 원인균인 L. acidophillus를 이용하여 난충치성 시험을 하였고 기타 생리 특성으로 젖산균을 이용한 발효성 시험 그리고 마우스를 이용한 소장 내성력 시험을 주로 설탕, 크실리톨, 소르비톨과 비교 평가하였다. 치석을 형성하는 S. mutans KCTC 3065와 치아를 부식시키는 L. acidophillus를 이용한 감미료들의 충치 유발 효과 시험에서 크실리톨과 에리스리톨은 다른 감미료에 비해 뚜렷한 충치 예방 효과를 보였다. 감미료들의 젓산균을 이용한 발효성 시험에서 에리스리톨은 가장 낮은 당이용성을 나타내었다. 마우스를 그룹당 10마리를 사용하여 설사 유발 한계량 조사를 실시한 결과 체중 1 kg당 에리스리톨은 1500 mg, 크실리톨은 1500 mg 소르비톨은 1000 mg 강제 경구 투여시 부터 설사를 유발하기 시작하였다. 따라서 에리스리톨은 크실리톨과 같이 뚜렷한 난충치성으로 인하여 충치 예방용 감미료로서 뛰어난 특성과 미생물 증식 억제가 필요한 식품에 적합한 감미료임이 확인되었으며 또한 에리스리톨의 사용 한계로 고려되는 설사 유발 농도도 크실리톨과 같고 소르비톨보다 높아 소장 내성력에 있어서는 안전한 대체 감미료임을 알 수있었다.

Keywords