한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제30권2호
- /
- Pages.319-323
- /
- 1998
- /
- 0367-6293(pISSN)
치자황색소로부터 변환된 색소의 특성
Characteristics of the Conversion Pigment from Gardenia jasminoides Yellow Pigment
- Jeong, Hyung-Seok (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
- Park, Keun-Hyung (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University)
- 발행 : 1998.04.01
초록
치자의 황색소를 L. plantalium, V. vulinficus, P. aeruginosa, S. mutans, B. subtilis, S. epidermidis, S. typhimurium, S. aureus 등 8종의 균주의 배지에 첨가하고 배양하면 청녹색계 색소로 변환된다. 미생물에 의해 변환된 색소의 분광학적 성질을 경시적으로 추적하면 색소의 변환형태는 3군으로 나뉘어지며, 색차계로 측정된
Conversion of Gardenia jasminoides yellow pigment into blue-green pigment by 8 bacterial species was examed. Bioconversion pattern can be categorized into three types according to absorption spectra characteristics. The same pattern of the value of
키워드