Characteristics of the Conversion Pigment from Gardenia jasminoides Yellow Pigment

치자황색소로부터 변환된 색소의 특성

  • Jeong, Hyung-Seok (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
  • Park, Keun-Hyung (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University)
  • Published : 1998.04.01

Abstract

Conversion of Gardenia jasminoides yellow pigment into blue-green pigment by 8 bacterial species was examed. Bioconversion pattern can be categorized into three types according to absorption spectra characteristics. The same pattern of the value of ${\Delta}E$ estimated by color differencemeter was also observed. Conversion rate by S. epidermidis was faster than other bacterial species. It took 16 hour for S. epidermidis to convert pigment at $37^{\circ}C$. Gardenia jasminoides yellow pigment and conversion pigment were completely separated by Amberlite XAD column chromatography with $H_2O-MeOH$ solvent system. Storage stability of the conversion pigment was better than Gardenia jasminoides yellow pigment.

치자의 황색소를 L. plantalium, V. vulinficus, P. aeruginosa, S. mutans, B. subtilis, S. epidermidis, S. typhimurium, S. aureus 등 8종의 균주의 배지에 첨가하고 배양하면 청녹색계 색소로 변환된다. 미생물에 의해 변환된 색소의 분광학적 성질을 경시적으로 추적하면 색소의 변환형태는 3군으로 나뉘어지며, 색차계로 측정된 ${\Delta}E$ 값의 변환형태도 그러하였다. 청녹색계색소로의 변환속도는 균주에 따라 차이를 보였는데 8종의 미생물중 S. epidermidis는 가장 빨라 배양 16시간에 색소변환이 완성되었다. 치자황색소와 변환된색소는 $H_2O-MeOH$ 용매계에 의한 Amberlite XAD-4 column chromatography에 의해 완전히 분리되었으며, 광과 열에 대한 저장안정성은 치자황색소보다 변환된 색소가 보다 안정함을 나타냈다.

Keywords