Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 30 Issue 1
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- Pages.97-102
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- 1998
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- 0367-6293(pISSN)
Comparison of Physicochemical Properties of Arrowroot Starches Harvested in Different Time
채취 시기별 칡 전분의 성질 비교
- Park, Jong-Hoon (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
- Na, Hwan-Sik (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
- Kang, Kil-Jin (Korea Food & Drug Administration, Kwangju) ;
- Kim, Kwan (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
- Kim, Sung-Kon (Department of Food Science and Nutrition, Dankook University)
- Published : 1998.02.01
Abstract
Arrowroot starches, harvested in March, June, September and December, indicated that the December starch had the lower values of amylose content,
칡을 3, 6, 9, 12월에 채취하여 분리한 전분의 성질을 비교한 결과 12월 전분은 아밀로오스 함량, 고유점도, 베타-아밀라아제 분해한도가 가장 작았으나, 물결합능력은 가장 컸다. 팽윤력은 채취 시기별로 큰 차이를 보이지 않았다. KSCN에 의한 호화에서 12월 시료는 겔의 부피증가 정도가 가장 작았고 평형 부피에 도달하는 시간도 가장 늦었다. DSC에 의한 호화온도는 12월 시료는 다른 시료보다