초록
국내에서 채집, 분리한 12종 버섯류의 균사를 대상으로 하여 멸균 증류수를 이용한 최적 보존 방법을 탐색하였다. 온도, cryoprotectant의 종류 및 농도 등의 조건을 달리하여 12개월간 보존 후 생존을 및 생장속도를 측정한 결과, 보존 온도는 상온과 $5^{\circ}C$가 최적으로 대상 균주 거의 모두가 생존하여 91.7%의 생존율을 보였다. 균사의 생장속도는 저온인 $-75^{\circ}C$에 보존하였을 때 가장 높았으며, 이 온도에서 보존시 polyethylene glycol를 cryoprotectant로 첨가하였을 때 최대의 생존율이 관찰되었다. 향기갈색깔대기버섯(H. ferrugineum)을 대상으로 하여 계대배양으로 보존한 균주와 $5^{\circ}C$에서 보존한 균주의 세포내 laccase의 활성을 조사한 결과, 효소의 활성양상이 동일하게 나타났다.
Optimal conditions for the preservation of mushroom cultures in sterile distilled water were investigated. Mycelial disks from 12 mushroom cultures were preserved at room temperature, $5^{\circ}C,\;-20^{\circ}C$ and $-75^{\circ}C$ using sterile water and 6 cryoprotectants for 12 months. The maximal viability of mycelial disks was observed at room temperature and $5^{\circ}C$ with the value of 91.7%. At $-75^{\circ}C$, the viability was highest in polyethylene glycol (PEG) and lowest in 10% dimethyl sulfoxide (DMSO). The average mycelial growth was highest for disks preserved at $-75^{\circ}C$ in PEG. PEG was the most suitable for the preservation at $-75^{\circ}C$, although this chemical has rarely been used as a cryoprotectant in fungal culture preservation. The laccase isozyme patterns of the preserved isolate of H. ferrugineum were not changed during preservation at $5^{\circ}C$ in sterile distilled water as compared to that of slant culture.