Journal of Dairy Science and Biotechnology
- Volume 15 Issue 1
- /
- Pages.1-9
- /
- 1997
- /
- 2733-4554(pISSN)
- /
- 2733-4562(eISSN)
Studies on the Separation of Immunoglobulin and Immunological Response from Korean Native Cattle
한우초유중 Ig의 분리 ${\cdot}$ 정제 및 면역 반응에 관한 연구
- Baick, Seung-Cheon ;
- Kim, Yong-Hwi ;
- Shin, Je-Ho ;
- Yu, Je-Hyeon (Department of Dairy Science, Kon-Kuk University Animal Resources Research Center)
- Published : 1997.05.24
Abstract
This study was conducted to efficiently separate the Ig from Korean native cattle colostrum and to utilize them as an immunogen for the production of antibodies aginst rabbit. The results obtained were as follows : 1. About 84% of Ig G could be separated from Korean native cattle colostrum by·gel filtration using Superose 12 column on HPLC. The separation profile of Korean native cattle colostral immunoglobulin was similar that of Holstein colostral Ig. 2. Separation of Korean native cattle colostral Ig by anion exchange chromatography using Mono Q column on HPLC was poor resolution chromatographic pattern. 3. Hi-Trap Protein G column showed better results than the Protein A Sepharose CL-4B column in the Ig G binding capacity from Korean native cattle colostral Ig. 4. Protein G Sepharose Fast Flow system resulted in higher Ig g binding capacity as the industrial size scale-up approach. 5. Sufficient titer reaction of antibody to Korean native cattle colostral Ig G was confirmed by ELISA.
본 실험에서는 한우초유를 33% ammonium sulfate 포화용액으로 처리하여 조면역글로블린을 얻은 후 gel filtration, ion-exchange chromatography를 이용하여 조면역글로블린의 분리 정도를 조사하고 affinity chromatography column을 이용하여 조면역글로블린으로 부터 Ig G의 결합정도를 알아보고 Protein G Sepharose fast flow system을 이용하여 신속하게 대량으로 Ig G의 분리를 꾀하여 얻어진 Ig G를 이용하여 ELISA방법으로 항체 생성유무를 측정하였으며, 그 결과는 다음과 같다. 1. HPLC상에서 Superose 12 column을 이 용하여 한우초유의 조면역글로블린을 분리한 결과 Holstein초유의 조면역글로블린과 유사한 분리정도를 나타냈지만 약 84%의 Ig G를 한우초유의 조면역글로블린으로 부터 분리할 수 있었다. 2. Mono Q를 이용하여 HPLC에서 한우초유의 조면역글로블린을 gel filtration방법보다 짧은 시간에 분리할 수 있었지만 그다지 분리 정도가 좋지 않은 것으로 나타났다. 3. Hi-trap protein G column이 protein A sepharose CL-4B column보다 더 많은 양의 Ig G를 한우초유의 조면역글로블린으로 부터 얻을 수가 있었다. 4. Protein G Sepharose fast flow system을 이용하여 20mg의 sample양을 주입하여도 충분히 Ig G를 분리할 수 있었으며, ml 당 약 1.25mg의 Ig G를 얻을 수가 있었다. 5. ELISA방법을 이용하여 한우초유의 Ig G에 대한 항체 생성 유무를 측정한 결과, 면역화된 토끼에서 정상 토끼의 혈청에서보다 titer가 높게 나타났으므로 항체생성이 확인되었다.