Risk Factors of Childhood Obesity

소아 비만의 위험 요소에 관한 연구

  • Lim, Weon-Jeong (Department of Neurosychiatry, College of Medicine, Ewha Womens University)
  • 임원정 (이화여자대학교 의과대학 신경정신과학교실)
  • Published : 1997.12.15

Abstract

The purpose of this study was to investigate the risk factors of childhood obesity and the characteristics of the parents of obese children. Methods 110 children of 5years old living in Seoul and Kwangju were surveyed by questionnaire about the children(birth weight, birth order, type of feeding, eating behavior, daily habit) and the parents(weight, height, education). The behaviors of mothers about eating restriction were assessed by three factor eating questionnaire(TFEQ). Children's weight and height were examined and the obesity indeces were calculated. Result: 1) The prevalence rate of obesity among 5 years old children was 20.1%, and male had significantly higher prevalence rate. No significant difference was found in birth weight, birth order, and type of feeding between two groups. 2) The obese group showed significantly more cases of "eat rapidly" 3) fathers of obese children were significantly older and showed higher educational levels. No significant difference was found among parental body mass indeces between two groups. 4) Mothers of obese children showed significantly higher scores of cognitive restriction factor and disinhibition factor in TFEQ. There was no difference in hunger factor, The score of mothers TFEQ was significantly correlated with children's obesity indeces. Conclusion : Children's eating behavior and mother attitude about food restriction have influence on children's obesity among 5 years older children.

본 연구에서는 부모의 체질량 지수로 알아보는 비만의 가족력, 출생시 체중, 모유 또는 분유 수유, 어린이의 식사습관 및 생활 습관, 부모의 학력 부모의 식이제한 태도 등의 변수들과 아동의 비만과의 상관관계를 검토하여 보았다. 1) 전체 대상 아동 110명중 20.1%인 23명이 OBI가 20%이상인 비만아였다. 두 군에서 평균체중과 OBI는 유의한 차이를 나타내었고(p<0.01), 남아에서 유의하게 비만이 많았으며(p<0.05), 출생시 체중이나 수유의 종류 및 출생 순위등은 유의한 차이가 없었다. 2) 식사 및 생활 습관을 비교해 보면, 비만아에서 음식 먹는 속도가 빠른 경우가 유의하게 많았다(p<0.01) 먹고 싶은 충동을 견디기 어렵다는 경우, 불규칙한 식사, 인스턴트 식품이나 패스트 푸드를 좋아한다는 답변, 간식을 많이 한다, 기름진 음식을 좋아한다는 답변 등은 두군간에 유의한 차이가 없었다. 텔레비젼 시청이나 전자오락을 좋아한다는 답변도 두군간에 차이가 없었다. 3) 비만군에서 아버지의 연령 (p<0.05) 및 교육수준(p<0.05)이 유의하게 높았으며, 부모의 BMI는 두군간에 유의한 차이가 없었다. 4) 비만아동의 어머니에서 인지적 제한 요소인 factor 1과 탈억제 요소인 factor 2가 유의하게 높았으며(p<0.05). 공복감 요소인 factor 3은 두군간에 유의한 차이를 보이지 않았다. 어머니의 교육수준과 TFEQ의 factor 1은 상관관계를 보였으며(r=0.39, p<0.05), factor 1(r=0.38, p<0.05)과 factor 2의 점수가 높을수록 아동의 비만도는 증가하였다(r=0.34, p<0.05). 5) 만 5세 아동의 비만은 부모의 체질량 지수와 같은 유전적 요인보다는 아동 자신의 식사 습관이나 어머니의 식이제한 태도에 더 많은 영향을 받는다고 볼 수 있다.

Keywords