Study of Physico-Chemical Properties of N,N-Diacyl, O-Acyl Chitosan Oligomer

N,N-디아실, O-아실 키토산 올리고머의 물리화학적 특성에 관한 연구

  • Lee, Ok-Sub (Dept. of Chem. Tech., College of Eng., Seoul Nat'l Univ) ;
  • Ha, Byung-Jo (Dept. of Skin Care. Seoul Health Junior College) ;
  • Kim, Jun-Oh (Pacific R&D Center) ;
  • Park, Soeng-Kyu (Dept. of Chem. Tech., College of Eng., Seoul Nat'l Univ) ;
  • Lee, Yoon-Sik (Dept. of Chem. Tech., College of Eng., Seoul Nat'l Univ)
  • 이옥섭 (서울대학교 공과대학 공업화학과) ;
  • 하병조 (서울보건전문대학 피부관리과) ;
  • 김준오 (태평양기술연구원 제품개발연구소) ;
  • 박성규 (서울대학교 공과대학 공업화학과) ;
  • 이윤식 (서울대학교 공과대학 공업화학과)
  • Received : 1996.12.13
  • Accepted : 1997.03.25
  • Published : 1997.06.10

Abstract

Chitosan oligomer having aldehyde group at reducing end was prepared by oxidative-deamination reaction of chitosan by using sodium nitrite, and the resulting aldehyde group was redeced to 2,5-anhydro-D-mannitol group. The obtained chitosan oligomer showed an average degree of polymerization(DP) 2 by GPC analysis. It was highly soluble in lipophilic solvents. N,N-diacyl, O-acyl chitosan oligomer was obtained trom the reaction between chitosan oligomer and acyl chloride under 4-dimethoxyaminopyridine catalyst. From DSC measurement, N,N-dilauroyl, O-lauroyl chitosan oligomer showed mesophase region, which was confirmed by polarizing microscope as thermotropic liquid crystalline state. X-ray diffraction pattern revealed that N,N-dilauroyl, O-lauroyl chitosan oligomer was highly crystalline, whereas chitosan oligomer was not.

천연 고분자인 키토산의 1차 아민기를 아질산 나트륨에 의해 oxidative-deamination 반응을 일으켜 reducing end에 알데히드기를 갖는 키토산 올리고머를 얻었으며, 이를 수소화붕소산나트륨으로 환원하여 2,5-anhydro-D-mannitol로 전환하였다. 얻어진 피토산 올리고머의 평균 중합도는 겔 투과 크로마토그래피를 통해 2정도임을 알 수 있었고, 키토산에 비해 친유성 유기 용매에 대한 높은 용해성을 나타내었다. 키토산 올리고머에 아실클로라이드를 4-디메틸아미노피리딘 촉매하에서 반응시켜 N,N-디아실, O-아실 키토산 올리고머를 합성하였다. 시차주사열량 분석을 실시한 결과 N,N-디라우로일, O-라우로일 키토산 올리고머의 경우 액정 영역을 나타내었고, 편광현미경을 통해 이를 확인할 수 있었다. X-선 회절분석 실험결과 키토산 올리고머와 달리 N,N-디라우로일, O-라우로일 키토산 올리고머는 높은 결정성 구조를 나타냄을 알 수 있었다.

Keywords

References

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