Purification and Characterization of Extracellular Lipase from Streptomyces coelicolor A3(2)

Streptomyces coelicolor A3(2)로 부터 세포외 lipase의 정제와 특성

  • Shim, Moon-soo (Department of Microbiology, College of Natural Sciences, Dan-kook University, Research Center for Molecular Microbiology, Seoul National University) ;
  • Kim, Jae-heon (Department of Microbiology, College of Natural Sciences, Dan-kook University, Research Center for Molecular Microbiology, Seoul National University)
  • 심문수 (단국대학교 자연과학대학 미생물학과, 서울대학교 분자미생물학 연구센터) ;
  • 김재헌 (단국대학교 자연과학대학 미생물학과, 서울대학교 분자미생물학 연구센터)
  • Received : 1997.08.25
  • Accepted : 1997.10.17
  • Published : 1997.12.30

Abstract

Lipase (EC 3.1.1.3) in the culture filtrate of Streptomyces coelicolor A3(2) was active on ${\alpha}$-naphthyl-butyrate as well as on various triacylglycerols with different lengths of acyl chains. The extracellular lipase was purified 15-fold by ammonium sulfate fractionation, Sephadex G-100, DEAE-Cellulose and Phenyl-Sepharose CL4B column chromatography with overall yield of 16%. It showed an molecular weight of 34.7 kDa by SDS-polyacrylamide gel electrophoresis. The enzyme activity with tributyrin as substrate was optimal at pH 8.0~9.0 and at $37^{\circ}C$. The enzyme activity decreased when the chain length of acyl group of triacyglycerol increased. A-factor, a hormone-like regulator of Streptomyces differentiation inhibited the lipase activity, which might corelate with the low enzyme activity in early exponential growth phase.

Streptomyces coelicolor A3(2) 배양액의 lipase(EC 3.1.1.3)는 ${\alpha}$-naphthyl-butyrate에 대하여 활성을 나타내어 ${\alpha}$-naphthyl-acetate에 활성을 나타내는 esterase와 구분할 수 있었다. Streptomyces coelicolor A3(2) 세포외 lipase를 Sephadex G-100, DEAE-Cellulose 그리고 Phenyl-Sepharose CL4B 크로마토그래피의 과정을 통해 16% 수율로 15배 분리정제 하였다. SDS-폴리아크릴아마이드 겔 전기영동에서는 34.7 kDa정도의 분자량을 갖는 것으로 나타났다. Tributyrin를 기질로 사용하였을 때 이 lipase의 최적활성조건은 pH 8에서 9 그리고 $37^{\circ}C$였다. 기질로서 triacylglycerol의 지방산 길이가 증가할수록 활성은 감소하였다. A-factor에 의해 lipase활성이 억제되므로 배양초기의 낮은 lipase활성과 관련될 것으로 보인다.

Keywords

Acknowledgement

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