Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 30 Issue 4
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- Pages.595-600
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- 1997
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Characteristics of Squid Viscera Oil
오징어 내장의 지방질조성
- KIM Eun-Mi (Korea Food Research Institute) ;
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JO Jin-Ho
(Korea Food Research Institute) ;
-
OH Se-Wook
(Korea Food Research Institute) ;
-
KIM Young-Myoung
(Korea Food Research Institute)
- 김은미 (한국식품개발연구원 수산물이용연구부) ;
-
조진호
(한국식품개발연구원 수산물이용연구부) ;
-
오세욱
(한국식품개발연구원 수산물이용연구부) ;
-
김영명
(한국식품개발연구원 수산물이용연구부)
- Published : 1997.07.01
Abstract
The oil content and composition of squid visera were determined to obtain data for utilization of this by-product. There was no significant difference in the glycolipid (GL) and phospholipid (PL) content in Illex argentinus and Todarodes pacificus, but neutral lipid (NL) was different (p<0.05). The viscera oil of I. argentinus contained
오징어 가공부산물인 오징어내장을 효과적으로 사용하기 위한 방법으로 내장에서의 지방 추출 및 추출지방의 특성을 살펴보았다. 그 결과는 다음과 같다. 1) 원양산과 연안산의 총지방량은 각각