Arbuscular-Mycorrhizae Formation and Nutrient Status of Citrus Plants in Cheju

제주 감귤원에서 Arbuscular-Mycorrhizae 형성과 감귤 잎 중의 무기양분 조성

  • Published : 1997.06.30

Abstract

Since volcanic ash soils in Cheju island have high capacities of adsorption and immobilization of phosphate, a relatively high rate of P application has been recommended in citrus orchards for many years and such a large amount of P application could be problematic both in agricultural and environmental point of view. The objective of this study was to test whether arbuscular-mycorrhizae can be used to improve P availability in Cheju citrus orchard soils. Soil, root and leaf samples were taken from 14 citrus orchards of different location and soil texture. Mycorrhizal spore distribution in the soils, mycorrhizal infection ratio on the citrus roots, and mineral nutrients in leaf samples were determined. Numbers of mycorrhizal spore were in the range of $9,000{\sim}40,000/100g$ soil. The population level was not correlated with any of the soil characteristics examined. Mycorrhizae were found in all of the examined orchards and root infection ratio varied between $14{\sim}60%$. The mycorrhizae infection ratio differed substantially in different soils. Although root infection was high at soils with low extractable P level, it was not significantly correlated with other soil factors measured. Since a positive correlation was observed between leaf P concentration and root infection, enhancement of P uptake seemed to be associated with mycorrhizal infection. These results indicate that mycorrhizae could be a useful method to reduce P applications in Cheju citrus orchards.

인의 고정이 심한 제주도 토양에서 인 시용량을 줄이고 불용태 인의 이용율을 높일 수 있는 방법으로써 mycorrhizae의 이용 가능성을 검토하기 위하여 제주도 감귤원에서 그 분포 실태를 조사하고 mycorrhizae형성율과 토양의 이화학적 성질 및 감귤 잎의 무기양분 함량과의 관계를 분석하였다. 제주도 내 토성과 위치를 달리한 14개소의 감귤원에서 감귤 뿌리를 포함한 토양 시료를 채취하여 조사한 결과 건조 토양 100g당 $9,000{\sim}40,000$개의 mycorrhizae포자가 관찰되었으며 조사된 전 감귤원에서 mycorrhizae가 형성되어 있는 것을 확인하였다. 감귤 뿌리중의 mycorrhizae형성율은 $14{\sim}60%$로 감귤원별로 차이를 보였으며 토양 중 유효태 인의 함량이 낮을수록 mycorrhizae 형성율은 높아지는 경향이었다. Mycorrhizae 형성율이 높을수록 감귤 잎 중의 인 함량은 증가하는 경향을 보였고 통계적으로 mycorrhizae에 의한 인 흡수 증대 효과를 인정할 수 있었다. 따라서 효과적인 mycorrhizae의 이용은 제주 감귤원 토양에서 관행적으로 이루어지고 있는 과량의 인 시비를 줄일 수 있는 한 가지 방법이 될 수 있을 것으로 판단된다.

Keywords