KOREAN JOURNAL OF CROP SCIENCE (한국작물학회지)
- Volume 42 Issue 4
- /
- Pages.452-458
- /
- 1997
- /
- 0252-9777(pISSN)
- /
- 2287-8432(eISSN)
Water Absorption and Alkali Digestibility by Seed Size in Local Black Soybean Collections
종실크기에 따른 수집 검정콩 수분흡수 및 알칼리 붕괴도
- Kim, Su-Kyeong (Gyeongsangnam Provincial RDA) ;
- Kim, Dae-Ho (Gyeongsangnam Provincial RDA) ;
- Son, Beom-Young (Gyeongsangnam Provincial RDA) ;
- Kang, Dong-Ju (Gyeongsangnam Provincial RDA) ;
- Han, Kyung-Soo (College of Agriculture, Gyeongsang National University)
- Published : 1997.08.01
Abstract
Seed characteristics such as seed size, seed shape and cotyledon color are important in relation to processing and cooking of soybean. Seed shape, water absorption rate, and alkali digestibility were evaluated for 28 local black soybean collections. Water uptake rate was low in small seed size at low temperature(5, 2
용도의 다양화로 수요가 증가하고 있는 검정콩의 우량 품종육성을 위한 유전자원으로 활용코자 수집 선발한 재래검정콩 28계통의 종실크기에 따른 형태, 수분흡수성 및 알칼리 붕괴도의 특성을 조사하였던 바 그 주요 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 종실의 크기별 수분흡수는 5, 2