Classification of Grain Type and Marketing Grades for Korean Rice Varieties

한국 쌀의 입형구분과 상품 품위등급 설정

  • Published : 1997.06.01

Abstract

Rice quality is considered to have two general meanings; 1) milling, cooking, and processing quality, which refer to suitability of the grain for a particular end-use; and 2) physical quality, which means cleanliness, soundness, and freedom from foreign materials. Grain type is associated with specific milling, cooking, and processing characteristics. Thus, this experiment was conducted to classify the grain type categories and marketing grades for Korean leading rice varieties. Length: width ratio of brown rice kernel ranged from 1.57 to 2.25 and most of varieties belonged to short grain except Tongil type rice varieties. Mean of length: width ratio of brown rice kernel was 1.77 and coefficient of variance was 4.79% in short grain type varieties. Grain shape could be further classified into 5 types by length:width ratio of brown rice kernel; 1 type(less than 1.75), 2 type(1.76∼1.80), 3 type(1.81∼1.90), 4 type(1.91∼2.00), and 5 type (greater than 2.00). For 1 and 2 type of varieties, woven wire sieve having 1.7mm openings showed better whole-kernel yields for special marketing grade, and sieve having 2.0mm openings for 3 and 4 type of varieties. Grain type which classified into 5 categories was not associated with physicochemical and cooking characteristics of rice grain, but sensory evaluation of cooked rice showed better score for 1 type varieties in terms of appearance, gloss, flavor, texture, stickiness, and taste.

우리 나라에서 재배되고 있는 주요 벼품종들의 입형을 조사하여 입형에 따른 품종군을 구분하고 도정율과 발의 상품가치를 높히고자 1995년 경기도 여주군 가남면 건국대학교 농과대학 실습농장에서 47개의 주요 품종을 재배, 수확하여 실험한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 공시품중의 현미 장폭비는 1.57∼2.25범위로서 통일형 품종을 제외하면 장폭비가 모두 2.0이하의 단원형에 속하였다. 2. 단립(장폭비 2.0이하)에 속하는 품종들의 평균 장폭비는 1.77, 변이계수는 4.79%로서 입형의 균일도에 차이가 심하였다. 3. 현미의 장폭비에 의하여 1군은 1.75이하, 2군은 1.76∼l.80, 3군은 1.81∼l.90, 4군은 1.91∼2.00, 5군은 2.01 이상으로 5등급하면 현재 분류방법보다 더 균일한 입형을 가진 품종군으로 분류할 수 있었다. 4. 1군과 2군에 속하는 품종들은 도정시 체눈의 크기가 1.7mm(001체)를 사용하는 것이 도정율과 쌀알의 균일도를 높일 수 있으며 3군과 4군에 속하는 품종들은 체눈의 크기가 2.0mm를 사용하는 것이 좋았다. 5. 쌀의 이화학적 및 취반특성은 품종 고유의 특성으로 위에서 분류한 등급간에는 뚜렷한 차이가 없으며 일반적으로 1군에 속하는 품종들이 밥맛이 좋다고 평가되었다.

Keywords