Combining Ability of Japonica Rices for Salinity Tolerance at Seedling Stage

자포니카 벼 품종의 유묘 내한성에 대한 조합능력

  • Published : 1997.06.01

Abstract

This experiment was conducted to evaluate the combining ability of japonica rices for improving the salinity tolerance at seedling stage. Nine varieties used in partial diallel analysis included three varieties of each tolerant, moderately tolerant and susceptible one. Twelve-day-old seedlings were grown in saline solution, initially at an EC of 6 dS /m for four days, followed by an EC of 12 dS /m for 20 days. The agronomic characters at seedling stage such as plant height, dry shoot weight and dry root weight were measured to analyze for combining ability of the parents. General combining ability(GCA) and specific combining ability(SCA) effects were highly significant for all tested parameters. However, mean squares for GCA were about five times larger than that for SCA suggesting the preponderance of additive gene action. Among tolerant varieties, Gaori and Namyang 7 were good combiner for improving the salinity tolerance at seedling stage in GCA as well as SCA.

자포니카 벼 내염성 품종육성을 위한 모본들의 조합능력을 아는 것은 교배친의 선정과 육종효율면에서 대단히 중요하다. 본 연구는 유묘기 내염성 관련형질에 대해 내염성 정도가 다른 9개 품종을 가지고, 이면 교배를 실시하여 모본 및 F$_1$에 대한 유묘기 내염성 검정을 통하여 조합능력을 평가할 목적으로 수행하였다. 유묘기 내염성 평가형질에 대한 일반조합능력 및 특수조합능력은 친품종간 및 F$_1$간에 고도로 유의한 차이가 있었으며, 특히 일반조합능력이 특수조합능력보다 크게 나타나서, 여기에는 상가적 유전자작용이 비상가적 유전자작용보다 훨씬 크게 관여하고 있음을 알 수 있었다. 각 모본들에 대한 일반조합능력은 Gaori, Namyang 7 그리고 Agami M1 같은 내염성 품종들이 지상부 건물중 및 뿌리 건물중 감소율에서 모두 다른 친품종들에 비하여 우수하였다.

Keywords