Abstract
To produce and supply the healthy potato, basic seed potatoes were produced by stem cutting, microtuberization and hydroponic culture. The total number of tubers and the total tuber weight per $\textrm{m}^2$ of potato were more in hydroponic culture as each products were 1, 152 and 4, 492g than in the stem cutting (75 and 4, 136g) or microtuberization (1, 080 and 1, 080g) using petridishes. The total yield per 10a in the field was propagated highly stem cutting > propagated microtubers > hydroponics > microtubers. The number of tubers per 10a produced by hydroponics (33, 064) was higher than any other methods. This indicated the hydroponic culture can be used in the multiplication of basic seed potatoes.
조직배양묘를 이용한 감자 무병주 생산방법을 비교하기 위해 경삽, 기내소괴경 양액재배 및 이들 생산괴경에 대한 후대생산성을 비교하였다. 조직배양묘를 이용한 씨감자 생산방법별 $\textrm{m}^2$당 수량성을 비교해보면 괴경수에 있어 온실내 경삽증식은 75개, 기내소괴경형성시 플라스크는 700개, 페트리디쉬의 경우 1,080개 그리고 양액재배에서는 1,152개가 생산되어 페트리디쉬와 양액재배산 생산방법이 경삽증식이나 삼각 플라스크방법보다 괴경수가 많았으며 괴경중의 경우에선 양액재배방법이 4,492 g로 경삽(4,136 g), 페트리디쉬를 이용한 기내소괴경(1,080 g)의 경우보다 많았다. 그리고 생산방법별로 후대생산성을 비교한 결과 103 당 총수량은 경삽재배산 종서 > 기내소괴경 1차증식산 > 양액재배산 > 기내소괴경 순으로 높았으며 10 a당 괴경수는 양액재배산이 33,064개로 가장 많이 생산되어 상위단계(기본종, 기본식물) 종자생산에 있어 양액재배산 씨감자 이용이 가장 효율적인 것으로 나타났다.