Determinations of Ergocalciferol and Cholecalciferol in Mushrooms

버섯의 Ergocalciferol(Vit D$_2$)과 Cholecalciferol(Vit D$_3$)의 함량 측정

  • 이진실 (동덕여자대학교 식품영양학과) ;
  • 안령미 (동덕여자대학교 보건관리학과) ;
  • 최희숙 (건국대학교 동물자원연구센터)
  • Published : 1997.05.01

Abstract

The contents of ergocalcife.of (vit D$_2$) and cholecalciferol (vit D$_3$) in mushrooms (Lentinus edodes, Agaricus bisporus, Pleurotus ostreatus, Flammulina velutipes, Auricularia auricular, Gyropora esculenta, Romaria botftis, Coriorus versicolar, Ganoderma lucidum) were determined by high-performance liquid chromatography (HPLC), using external standard method. The methods included saponification, extraction, drying, filtering and quantification with analytical HPLC (waters Inc.). The contents of vit D$_2$ and D$_3$ found in different mushroom species. A. auricular, and L. edodes contained high amounts of vit D, 167.8, 72.6 $\mu\textrm{g}$/100 g of edible portion, respectively. On the other hand A. bisporus showed the lowest contents of vit D among analyzed mushrooms.

HPLC를 이용하여 표고(동고, 화고), 팽이, 양송이, 목이, 석이, 운지, 영지버섯에 존재하는 비타민 D$_2$와 비타민 D$_3$의 양을 측정했다. HPLC는 external standard 방법을 이용하였다. 검화, 추출, 건조, 거름, 과정을 거친 시료 20 ${\mu}\ell$를 HPLC에 투입해 비타민 D$_2$와 비타민 D$_3$의 양을 측정했다 버섯들 중에 비타민 D$_2$와 비타민 D$_3$의 양이 가장 많은 것은 목이버섯(167.8$\mu\textrm{g}$/100g) 이었으며 가장 적은 것은 양송이로(7.2$\mu\textrm{g}$/100g)로 분석 됐다. 버섯에 존재하는 비타민 D의 함량이 연구자에 따라 많은 차이가 있는데 이는 버섯의 수확시기, 재배조건, 재배종자, 건조 조건에 기인한 것으로 보인다.

Keywords