Extraction and Separation of Protein-bound Polysaccharide by Lentinus edodes

표고버섯 배양액으로부터 단백다당류의 추출 및 정제 방법

  • 박경숙 (대구공업전문대학 식품영양과) ;
  • 이별나 (대구공업전문대학 식품영양과)
  • Published : 1997.12.01

Abstract

The extraction and separation methods of protein-bound polysaccharides from the mycelium and culture broth of L. edodes were investigated. The use 2% solution of surface active agent, Triton X-100 was effective for extraction of the protein-bound polysaccharide from the mycelium. The extraction of the protein-bound polysaccharides from mycelium with hot water was achieved by 4 hours extraction at 10$0^{\circ}C$. For the separation and partial purification of the protein bound polysaccharides the column chromatography using DEAE-Cellulose, DEAE-Sephadex and Sephadex proved to be effective.

L. edodes의 배양액 및 균사체로부터 항암작용이 있는 단백 다당류의 추출 및 정제방법에 관한 실험을 실시하였다. 단백다당류 추출에서 비이온성 계명 활성제인 2% Triton X-100 용액으로 추출할 경우 상온에서 추출하여도 통상의 10$0^{\circ}C$ 열수 추출을 통해 얻을 수 있는 것보다 수율이 높았다. 그러나 계명활성제 용액에 4N NaCl을 첨가하여 추출하면 ethanol 침전과정에서 단백다당류의 침전물을 얻을 수 없었다. 열수 추출에 있어서 추출 온도는 10$0^{\circ}C$가 효과적이고 추출 시간은 4시간 정도면 충분하였다. 열수 추출 결과 ethanol 침전 및 동결건조를 통하여 얻어진 조단백 다당류의 정제 실험에서는 alumina를 충전제로 하는 gel filtration보다 sephadex에 의한 gel filtration 또는 DEAE-cellulose, DEAE-sephadex를 이용한 ion exchange chromatography가 보다 효과적이다.

Keywords