Sugars in Korean Jujube Fruit and Jujube Fruit Drink

한국산 대추 및 대추음료의 당에 관한 연구

  • 안용근 (대판시립대학 이학부 생물학과 효소화학연구실) ;
  • 김승겸 (충남대학교 식품공학과) ;
  • 신철승 (충남대학교 식품공학과)
  • Published : 1997.09.01

Abstract

Sugars in Korean jujube fruit and jujube fruit drinks were studied. The sugars in Korean jujube fruit were extracted by boiling with water for 30min and stirring for 1 hour at 7$0^{\circ}C$ after soaking in the water for 24 hours at 4$^{\circ}C$ followed by crushing. Korean jujube fruit was found to contain 25% of sucrose, 21.2% of fructose and 20.7% of glucose. Korean jujube fruit drinks of V company and H company were found sugar composition of 5.9% and 6.9% of sucrose, 2.2% and 2.1% of fructose and 2.4% and 2.4% of glucose, respectively. No other mono- and oligosaccharides were detected in the test of TLC and HPLC. A viscous material in jujube fruit and jujube fruit drinks was separated by ethanol fractionation, and identified as pectin by 1H-NMR and carbazole analysis. Pectin of Korean jujube fruit, jujube drink of V company and jujube drink of H company was found to contain 61, 58 and 55% of galacturonic acid, respectively.

한국산 대추를 4$^{\circ}C$에서 24시간 침지하여 마쇄하고, 30분 동안 끓인 다음 여과 sd축하여 당을 분석하였다. 대추는 씨뺀 무수건조 과육을 기준으로 수크로오스 25%, 프룩토오스 21.2%, 글루코오스 20.7%, 합계 66.9%, H사는 수크로오스 6.9%, 프룩토오스 2.1%, 글루코오스 2.4%, 합계 11.4%, V사는 수크로오스 5.9%, 프룩토오스 2.2%, 글루코오스 2.4%, 합계 10.5%의 당이 분석되었다. Invertase 처리로 수크로오스는 프룩토오스와 글루코오스로 완전히 가수분해되었다. 기타 다른 소당은 함유하지 않았다. 에탄올 침전으로 분리한 겔상의 다당은 대추의 경우 0.063%, V사 대추음료의 경우 0.0045% H사 대추음료의 경우 0.01%를 함유하였고, 1H-NMR 분석 및 카르바졸 분석 결과 펙틴으로 확인되었다. 대추펙틴에 함유된 갈락투론산은 61%, V사 음료의 펙틴은 58%, H사 음료의 펙틴은 55%였다.

Keywords