Yellow Color Extraction from Gardenia jasmonoides Ellis for Development of Natural Food Color

천연식용색소 개발을 위한 치자에서 황색소의 추출

  • 김희구 (부산대학교 미생물학과) ;
  • 손홍주 (환경기술·산업개발연구센터)
  • Published : 1997.06.01

Abstract

In order to make natural food color from Gardenia, we investigated optimal conditions of color extraction, and thermal stability and light stability of color extracted compared with Yellow-4. In case of ethanol extraction, optimal conditions for color extraction were substrate 10%, 4$0^{\circ}C$, pH 7.0 and 42rs, respectively. In case of water extraction, optimal conditions for color extraction were substrate 10%, 7$0^{\circ}C$, pH 7.0 and 48hrs, respectively. Extraction yield in the optimal conditions was 75% in ethanol and 63% in water. The thermal stability and light stability of Yellow-4 were both upper 98%, but those of Gardenia yellow color were 62 and 90%, respectively.

천연식용색소를 제조하기 위하여 치자를 이용하여 색소추출의 최적조건과 황색 4호와의 내열성 및 내광성을 조사하였다. 에탄올을 추출용매로 사용한 경우 색소추출 최적조건은 추출온도 4$0^{\circ}C$, 추출시간 42시간, 추출 pH 7.0 및 기질농도 10%였다. 물추출의 경우 추출온도는 7$0^{\circ}C$, 추출시간 48시간, 추출 pH 7.0 및 기질농도 10%였다. 최적조건에서의 추출수율은 에탄올의 경우 75%였고, 물추출의 경우는 63%로 나타났다. 황색 4호와 치자 황색소의 내열성 및 내광성을 비교 검토한 결과, 황색 4호는 내열성과 내광성이 모두 98% 이상으로 나타났으나, 치자 황색소의 경우는 내열성은 62%, 내광성은 90%로 나타났다.

Keywords