The Korean Journal of Food And Nutrition (한국식품영양학회지)
- Volume 10 Issue 2
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- Pages.141-144
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- 1997
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- 1225-4339(pISSN)
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- 2287-4992(eISSN)
Antioxidative Effect of Ethanol Fraction for Several Korean Medicinal Plant Hot Water Extracts
몇 가지 생약재의 열수 추출물에 대한 Ethanol 분획물의 항산화 효과
Abstract
The hot water extracts of Paeonia japonica, Paeonia moutan, Eucommia ulmoides, Bupleurum falcatum, Cornus officinalis were freeze dried and dissolved with 70% ethanol. These extracts were fractionated with ethanol soluble fraction(ESF) and ethanol insoluble fraction(EIF). To compare oxidative stability effect of these extracts with that of BHA, linoleic acid with 3,000ppm extracts was incubated at 35
국내산 재배 생약류 28종 중 열수 추출물에서 항산화력을 나타낸 것으로 조사된 작약, 목단, 황금, 두충, 시호 그리고 산수유의 열수 추출물 6종을 냉동건조한 후 70% ethanol로 용해하여 ethanol 가용성 획분(ESF)과 ethanol 불용성 획득(EIF)으로 분획하였다. 이 분획물들을 60% linoleic acid에 3,000ppm씩 가한 후 35