Applied Biological Chemistry
- Volume 40 Issue 6
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- Pages.472-477
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- 1997
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Effects of Roasted Cassia tora L. Extracts on the Chemical Changes and Microbial Growth
열처리가 결명자의 화학성분 변화 및 추출물의 균체증식에 미치는 영향
- Yun, Jong-Bum (Food Technology Graduate School of Agro-Livestock, Kon-Kuk University) ;
- Kim, Kyeong-Gu (Food Technology Graduate School of Agro-Livestock, Kon-Kuk University) ;
- Sa, Tong-Min (Division of Food Resources, Sun-Moon University) ;
- Lee, Young-Tack (Department of Food and Bioengineering, Kyungwon University) ;
- Joo, Hyun-Kyu (Division of Food Resources, Sun-Moon University)
- 윤종범 (건국대학교 식품공학과) ;
- 김경구 (건국대학교 식품공학과) ;
- 사동민 (선문대학교 식량자원학부) ;
- 이영택 (경원대학교 식품생물공학과) ;
- 주현규 (선문대학교 식량자원학부)
- Published : 1997.12.31
Abstract
The effects of roasting Cassia tora L. were investigated for proximate composition, color, volatile flavor profile, microbial growth and alcohol fermentation. While moisture, protein and fat contents decreased with increasing roasting temperature, fiber and ash contents increased. The L, a and b values of Cassia tora L. extracts decreased with increasing temperature, and only a small difference in total color difference
열처리가 결명자의 색상, 일반성분 및 향기성분 변화에 미치는 영향을 알아보고 결명자 물추출물의 효모 및 고초균 증식과 알코올 발효에 미치는 효과를 조사하였다. 결명자의 일반성분 변화는 볶음온도가 증가함에 따라 수분, 단백질, 지방은 감소한 반면 섬유소 및 회분은 증가하였다. 결명자의 색상 변화는 볶음온도가 높을수록 명도(L), 적색도(a), 황색도(b)의 값은 감소하였고 총색도
Keywords