The Relationship of Contained Water and Coloring Rate of Thiamine Monosalts in Preparations as an Additive of Food and Formula Feed

식품 및 배합사료의 첨가제로서 치아민 모노염류의 함수량과 착색도

  • 박홍구 (세종대학교 식품공학과)
  • Published : 1997.10.31

Abstract

In order to find out the relationship between contained water and coloring rate of thiamine monosalts in preparations, three kinds of thiamine monorhodanate, -monoiodide, -monobromide were manufactured and investigated as powders, granules and compressed tablets, respectively. Apparent coloring rate constants and solubility in accordance with temperature changes were measured. Nature of contained water and coloration of thiamine monosalts in preparations was examined in detail. It was thereby found that if water attached in a free state, coloration occured whose degree was approximately proportional to the quantity of such water, and a linear relation was found to hold between the logarithm of the apparent coloring rate constants and the reciprocal of the absolute temperature in granules and compressed tablets.

식품 및 배합사료 첨가제로서 치아민 모노유도체인 치아민 모노로단염이외, 치아민 모노요오드염 치아민 모노브름염 등의 3종류의 용해도를 $40,{\;}50,{\;}60^{\circ}C$에서 구하였고 그 온도에서 4수준(0.5, 1.0, 2.5, 5.0 w/w%)의 물을 첨가한 다음 경시적으로 겉보기 착색속도정수(ka)를 산출하였다. 그리고 산제이외 제제에 대하여는 착색도 가능성을 검토할 목적으로 비교적 조성이 간단한 과립, 정제를 만들어 이것에 3수준(0.5, 1.0, 2.5 w/w%)의 물을 첨가한 후 산제와 동일한 온도에서 경시적으로 착색시험으로부터 ka를 산출하였고, 구배 ka인 직선에 대하여는 회귀분산을 이용하여 직선성의 검정을 행하였다. 실험 범위 내에서는 위험률 5%수준에서 모두 유의한 결과를 얻었다. 과립 및 정제의 착색변화로부터 얻은 ka와 1/T간에 직선적인 관계가 성립하여 Arrhenius식을 만족시켰다.

Keywords