Optimal Extracting Condition of Growth-inhibitory Component of Wormwood (Artemisia princeps) against Clostridium perfringens

쑥의 Clostridium perfringens 생육 저해 물질의 최적 추출조건

  • 박종현 (한국식품개발연구원 생물공학연구부) ;
  • 권민 (농촌진흥청 고령지 농업시험장) ;
  • 유진영 (한국식품개발연구원 생물공학연구부) ;
  • 구영조 (한국식품개발연구원 생물공학연구부) ;
  • 권동진 (한국식품개발연구원 생물공학연구부)
  • Published : 1997.08.30

Abstract

To industrialize the foods using wormwood extract, the optimal extraction yield of growth-inhibitory component of wormwood (Artemisia princeps) against Clostridium perfringens in vitro was investigated at various conditions. The optimal extraction of wormwood was produced from the condition of $40^{\circ}C$, 4 hours and 100% ethanol (30 volume).

쑥으로부터 Clostridium perfringens의 생육 저해 물질의 추출 조건을 조사하였다. 쑥의 유용성분을 최대한 추출하기 위하여 C. perfringens에 대한 생육 억제 정도를 기준으로 추출용매 농도, 추출온도 및 추출시간을 조사한 결과 100% ethanol, $40^{\circ}C$, 4시간 추출한 것이 C. perfringens의 생육 저해에 효과가 가장 좋았다.

Keywords