Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 29 Issue 6
- /
- Pages.1175-1183
- /
- 1997
- /
- 0367-6293(pISSN)
Inactivation of Lactobacillus plantarum by High Voltage Pulsed Electric Fields Treatment
고전압 펄스 전기장 처리에 의한 Lactobacillus plantarum의 불활성화
- Shin, Hae-Hun (Department of Biotechnology and Bioproducts Research Center, Yonsei University) ;
- Pyun, Yu-Ryang (Department of Biotechnology and Bioproducts Research Center, Yonsei University)
- Published : 1997.12.01
Abstract
Lethal effects of high voltage pulsed electric fields (PEF) on suspensions of Lactobacillus plantarum cells in phosphate buffer solution were examined by using continuous recycle treatment system. Critical electric field strength and treatment time needed for inactivation of L. plantarum were 13.6 kV/cm and
발효식품의 산패 주원인인 Lactobacillus plantarum을 비열 살균 기술인 고전압 펄스전기장(High Voltage Pulsed Electric Fields, PEF) 처리에 의하여 불활성 시키고자 연속재순환 처리가 가능한 장치를 이용하여 L. plantarum의 불활성에 미치는 전기장 세기, 주파수, 처리시간, 온도 등에 관하여 연구하였다. L. plantarum의 불활성화에 필요한 최소 전기장세기인 임계전기장 세기