Comparision of Chemical Components of Angelica gigas Nakai and Angelica acutiloba Kitagawa

토당귀와 일당귀의 화학성분 비교

  • Published : 1997.12.01

Abstract

Chemical components of domestic Angelica gigas Nakai and Angelica acutiloba Kitagawa were analyzed. Proximate analysis of each species showed crude protein 18.1% and 13.4%, crude lipid 8.9% and 4.3%, crude fiber 8.6% and 9.4%, crude ash 7.4% and 8.2%, and carbohydrate 57.0% and 64.7%, respectively. Contents of potassium which was found to be the most abundant mineral in both species were 2,740.0 mg% and 2,582.8 mg%, and those of sucrose were 0.4 % and 0.3% respectively while neither fructose nor glucose were detected in each species. Major fatty acids in Angelica gigas Nakai and Angelica acutiloba Kitagawa were linoleic acid (60.8% and 59.5%), palmitic acid (17.4% and 15.3%), oleic acid (8.8% and 7.7%) (respectively) but there was no significant difference between two species. Arginine was revealed as the most abundant amino acid in both species with 2,599.8 mg% in Angelica gigas Nakai and 1,543.4 mg% in Angelica acutiloba Kitagawa. Angelica gigas Nakai and Angelica acutiloba Kitagawa also were shown to contained 10.5 mg% and 12.2 mg% $vitamin\;B_1$, 0.1 mg% and 0.04 mg%, $vitamin\;B_2$, 4.3% and 0.8% decursin, and 988.0 mg% and 900.0 mg% tannin, respectively.

국내에서 재배 수확되는 토당귀와 일당귀를 한방이나 가공시에 기초 자료로 활용될 수 있도록 기본적인 화학 성분을 분석하였다. 일반성분은 건물기준으로 토당귀와 일당귀의 조단백질은 각각 18,1, 13.4%, 조지방은 8.9, 4.3%, 조섬유는 8.6, 9.4%,조회분은 7.4, 8.2%, 당질은 57.0, 64.7%이었다. 두 종류의 당귀 속에 함유된 무기질 함량은 칼륨이 각각 2,740.0, 2,582.4 mg%로 가장 높았으며, 유리당 조성은 sucrose가 각각 0.4, 0.3%, fructose와 glucose는 검출되지 않았다. 토당귀와 일당귀의 지방산 조성은 linoleic acid가 각각 60.8, 59.9%, palmitic acid는 17.4, 15.3%. oleic acid는 8.8, 7.7%이었는데 두 시료간 뚜렷한 차이점은 발견할 수 없었다. 토당귀와 일당귀의 주요 구성아미산으로 아르기닌이 각각 2599.8, 1543.4 mg% 로 가장 많았고, 티로신이 각각 113.7, 84.9 mg%로 가장 적게 함유되어 있었다. 비타민 $B_1$,는 토당귀와 일당귀에 각각 10.5, 12.2 mg%, 비타민 $B_2$,는 각각 0.1, 0.04 mg%, 지표성분인 decursin은 각각 4.3, 0.8%이었다 탄닌은 토당귀, 일당귀에서 각각 988.0, 900.0 mg%로 분석되었다.

Keywords