Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 29 Issue 6
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- Pages.1082-1088
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- 1997
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- 0367-6293(pISSN)
Characteristics of Native-Bee Honey Harvested in Kangwon-area
강원도산 토종꿀의 식품학적 특성
- Lee, Deug-Chan (Division of Food and Biotechnology, Kangwon National University) ;
- Lee, Sang-Young (Division of Food and Biotechnology, Kangwon National University) ;
- Cha, Sang-Hoon (Division of Food and Biotechnology, Kangwon National University) ;
- Choi, Yong-Soon (Division of Food and Biotechnology, Kangwon National University) ;
- Rhee, Hae-Ik (Division of Food and Biotechnology, Kangwon National University)
- 이득찬 (강원대학교 식품생명공학부) ;
- 이상영 (강원대학교 식품생명공학부) ;
- 차상훈 (강원대학교 식품생명공학부) ;
- 최용순 (강원대학교 식품생명공학부) ;
- 이해익 (강원대학교 식품생명공학부)
- Published : 1997.12.01
Abstract
To compare the characteristics between native bee honey (NBH) and foreign bee honey (FBH), NBH harvested from eight different areas of Kangwon, Korea and FBH harvested from Chuncheon, Kangwon, Korea and from other nations were investigated by measuring the contents of moisture, sugar, 5-hydroxymethyl furfural (HMF), and pollen. Our results showed that contents of moisture in NBH and FBH were
토종꿀과 양봉꿀의 판별의 기준을 마련하고자, 강원도 내의 8개 지역 및 지리산에서 생산되는 토종꿀과 강원도 춘천에서 생산한 양봉꿀 및 외국산 꿀을 다량 수집하여 수분함량과 당조성, pH, HMF함량, 그리고 화분수 분포를 조사하였다. 벌꿀의 수분함량은 토종꿀이