Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 29 Issue 5
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- Pages.999-1005
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- 1997
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- 0367-6293(pISSN)
Presence and Control of Coliform Bacteria in Kimchi
김치 발효중 대장균군의 소장과 억제에 관한 연구
- Chung, Chang-Ho (Department of Food Science, Sejong University) ;
- Kim, Youn-Soon (Department of Home Economics, Chosun University) ;
- Yoo, Yang-Ja (Department of Home Economics, Sejong University) ;
- Kyung, Kyu-Hang (Department of Food Science, Sejong University)
- Published : 1997.10.01
Abstract
The consistant appearance of coliforms in fermenting kimchi was examined and measures of removing coliforms early in the fermentation were investigated. Allyl isothiocyanate
김치 발효중 대장균군의 잔존 현상을 확인하였고 대장균군을 가식 기간에서도 조기에 사멸시킬 수 있는 방법을 모색하였으며 동시에 nisin의 김치 발효에서의 역할을 평가하였다. 대장균(E. coli B34)을 김치 제조시