Carotenoid Contents of Yellow Sweet Potatoes

황색고구마의 Carotenoid 색소 함량

  • Kim, Seon-Jae (Department of Food Engineering, Mokpo National University) ;
  • Rhim, Jong-Whan (Department of Food Engineering, Mokpo National University) ;
  • Jung, Soon-Teck (Department of Food Engineering, Mokpo National University) ;
  • Ahn, Young-Sup (Mokpo Experiment Station, Honam Agriculture Experiment Station) ;
  • Oh, Yong-Bee (Mokpo Experiment Station, Honam Agriculture Experiment Station)
  • 김선재 (목포대학교 식품공학과) ;
  • 임종환 (목포대학교 식품공학과) ;
  • 정순택 (목포대학교 식품공학과) ;
  • 안영섭 (호남농업시험장 목포시험장) ;
  • 오용비 (호남농업시험장 목포시험장)
  • Published : 1997.04.01

Abstract

Twelve varieties of yellow sweet potatoes were measured for carotenoids content to assess their potential as a source of natural food colorant. Benihayato variety had the highest content of carotenoids (20.2 mg/100 g fr wt) but other varieties ranged with $4.6{\sim}16.7\;mg/100\;g$ fr wt. Hunter's +a-values (redness) increased linearly $(R^{2}=0.826)$ with carotenoids content of yellow sweet potatoes. Absorption spectrum of carotenoids extracted from the Benihayato variety was similar to that of standard ${\beta}-carotene$ indicating that carotenoids in yellow sweet potato are mostly composed of ${\beta}-carotene$.

천연 식용색소원으로서 carotenoid색소 함량이 높은 황색고추마를 선발하기 위하여 10종의 황색고구마를 수집하여 carotenoid의 함량을 조사하였다. 품종별 총 carotenoid함량은 Benihayato가 20.2 mg/100 g fr wt으로 가장 높았으며, 다른 황색고구마의 carotenoid함량은 $4.6{\sim}16.7\;mg/100\;g$ fr wt 수준이었다. 비교실험을 위해 사용된 당근은 26 mg/100 g fr wt의 carotenoid를 함유하였다. 적색도를 나타내는 Hunter +a-value는 황색고구마의 carotenoid함량과 정의 상관관계를 나타내어$(R^{2}=0.826)$ carotenoid함량의 간접적인 측정법으로 사용이 가능함을 알 수 있었다. Carotenoid의 함량이 가장 높은 것으로 나타난 Benihayato의 carotenoid와 ${\beta}-carotene$표품의 absorption spectrum은 서로 유사한 경향을 나타냈는데 이는 황색고구마에 함유된 carotenoid가 대부분 ${\beta}-carotene$인 것으로 추정되었다.

Keywords