Properties of Biopolymer YU-122 from Metarrhizium anisopliae (Metschn.) Sorok

Metarrhizium anisopliae (Metschn.) Sorok이 생산하는 Biopolymer YU-122의 물리, 화학적 특성

  • Choi, Yong-Suk (Department of Food and Biotechnology, and Bioproduct Research Center, Yonsei University) ;
  • Ohk, Seung-Ho (Department of Food and Biotechnology, and Bioproduct Research Center, Yonsei University) ;
  • Yu, Ju-Hyun (Department of Food and Biotechnology, and Bioproduct Research Center, Yonsei University) ;
  • Bai, Dong-Hoon (Department of Food Engineering, Dankook University and Bioproduct Research Center, Yonsei University)
  • 최용석 (연세대학교 식품생물공학과 및 생물산업소재연구센터) ;
  • 옥승호 (연세대학교 식품생물공학과 및 생물산업소재연구센터) ;
  • 유주현 (연세대학교 식품생물공학과 및 생물산업소재연구센터) ;
  • 배동훈 (단국대학교 식품공학과 및 생물산업소재연구센터)
  • Published : 1997.02.01

Abstract

A new biopolymer YU-122 from Metarrhizium anisopliae (Metschn.) Sorok consisting of glucose and galactose was tested for its physical properties and flow behavior characteristics. Xanthan gum showed slightly higher viscosity than biopolymer YU-122. Viscosity of biopolymer YU-122 at various pHs and temperatures was also tested. The viscosity of biopolymer YU-122 was very stable up to pH 11 and $60^{\circ}C$, indicating that it has a great possibility for the application such as food additives, emulsifier, and drug release agents. Flow behavior index (n) from Power Law equation is 0.173. Biopolymer YU-122 solution was a pseudoplastic non-Newtonian fluid, which indicated that it had one or more side chains. When biopolymer YU-122 was used as a emulsifier, it stabilized the emulsion up to 120 hours, which was much better than xanthan gum. The biopolymer YU-122 could form an excellent but less clear film compared with xanthan and pullulan.

토양으로부터 분리한 Metarrhizium anisopliae (Metschn.) Sorok이 생산하는 biopolymer YU-122의 물리, 화학적 특성을 알아보고, 그의 식품 및 생물산업에의 응용 가능성을 검토하여보았다. Biopolymer YU-l22의 flow behavior index (n)는 0.173으로서 pseudoplastic한 non-Newtonian용액 특성을 보였으며, 농도, 온도 및 pH의 변화에 따른 점도의 변화를 검토한 결과 0.3% 이상의 농도에서부터 농도의 증가에 따라 급격한 점도의 증가를 나타냈으며, $60^{\circ}C$, pH 11.0까지 점도의 변화 없이 안정한 성질을 갖는 것으로 나타났다. 또한 기존에 보고된 다른 polymer와는 달리 $NaCl,\;CaCl_2$ 등의 무기염의 첨가에 대하여서도 점도의 변화를 나타내지 않았다. Metarrhizium anisopliae (Metschn.) Sorok이 생산하는 biopolymer YU-122의 산업적 응용성을 검토하기 위하여 유화안정제로서의 성질 및 film 형성능, 해빙시간에 미치는 영향 등을 검토한 결과 옥수수유를 사용한 경우 xanthan gum보다 4배인 120시간동안 유화효과를 나타내었다. 또한 xanthan gum보다 우수한 film 향성능을 나타내었으며, 1% biopolymer YU-122용액에서 해빙시간이 3배까지 연장되어 해빙에 미치는 영향도 매우 우수한 것으로 나타났다.

Keywords