Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 29 Issue 1
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- Pages.138-144
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- 1997
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- 0367-6293(pISSN)
Properties of Biopolymer YU-122 from Metarrhizium anisopliae (Metschn.) Sorok
Metarrhizium anisopliae (Metschn.) Sorok이 생산하는 Biopolymer YU-122의 물리, 화학적 특성
- Choi, Yong-Suk (Department of Food and Biotechnology, and Bioproduct Research Center, Yonsei University) ;
- Ohk, Seung-Ho (Department of Food and Biotechnology, and Bioproduct Research Center, Yonsei University) ;
- Yu, Ju-Hyun (Department of Food and Biotechnology, and Bioproduct Research Center, Yonsei University) ;
- Bai, Dong-Hoon (Department of Food Engineering, Dankook University and Bioproduct Research Center, Yonsei University)
- 최용석 (연세대학교 식품생물공학과 및 생물산업소재연구센터) ;
- 옥승호 (연세대학교 식품생물공학과 및 생물산업소재연구센터) ;
- 유주현 (연세대학교 식품생물공학과 및 생물산업소재연구센터) ;
- 배동훈 (단국대학교 식품공학과 및 생물산업소재연구센터)
- Published : 1997.02.01
Abstract
A new biopolymer YU-122 from Metarrhizium anisopliae (Metschn.) Sorok consisting of glucose and galactose was tested for its physical properties and flow behavior characteristics. Xanthan gum showed slightly higher viscosity than biopolymer YU-122. Viscosity of biopolymer YU-122 at various pHs and temperatures was also tested. The viscosity of biopolymer YU-122 was very stable up to pH 11 and
토양으로부터 분리한 Metarrhizium anisopliae (Metschn.) Sorok이 생산하는 biopolymer YU-122의 물리, 화학적 특성을 알아보고, 그의 식품 및 생물산업에의 응용 가능성을 검토하여보았다. Biopolymer YU-l22의 flow behavior index (n)는 0.173으로서 pseudoplastic한 non-Newtonian용액 특성을 보였으며, 농도, 온도 및 pH의 변화에 따른 점도의 변화를 검토한 결과 0.3% 이상의 농도에서부터 농도의 증가에 따라 급격한 점도의 증가를 나타냈으며,