Antimicrobial Activity of Some Food Additives against Bacteria and Saccharomyces cerevisiae

몇종의 세균과 Saccharomyces cerevisiae에 대한 식품첨가물의 향균 특성

  • Lee, Jong-Soo (Dept. of Genetic Engineering, Pai-Chai University) ;
  • Oh, Jun-Sei (Institute of health & Environment Research of Taejeon City) ;
  • Kim, Na-Mi (korea Ginseng and Tabacco Research of Taejeon City) ;
  • Keum, Jong-Hwa (Dept. of Food Nutrition, Taejeon Medical Junior College) ;
  • Lee, Suk-Kun (Dept. of Technology, Chungnam Natl. University)
  • 이종수 (배재대학교 유전공학과) ;
  • 오준세 (대전시 보건환경연구원) ;
  • 김나미 (한국인삼연초연구원) ;
  • 금종화 (대전보건전문대학 식품영양과) ;
  • 이석건 (충남대학교 식품공학과)
  • Published : 1996.02.28

Abstract

In order to survey the safety of some food additives, antimicrobial activity of acidulants, stabilizers, antioxidants, natural coloring materials and bleaching agents against 5 strains of bacteria and Sacch. cerevisiae were investigated by dilution method and minimal inhibitory concentration(MIC) method. Malic acid as acidulants displayed the effective antimicrobial activity in vitro against P. aeruginosa and its MIC is 0.05%. Alginic acid and pectin as stabilizer also displayed strong antimicrobial activity against B. subtilis, E. coli and P. aeruginosa, and tannin(antioxidants) and $NaHSO_3$ displayed antimicrobial activity against all bacteria tested. However gums(Arabia, Xanthan, Gua) and natural coloring materials(Hongwha Yellow, Red powder-N) were not affected to growth of bacteria and Sacch. cerevisiae.

현재 식품첨가물로 많이 사용되고 있는 유기산과 안정제 및 색소 등의 각종 세균과 Sacch. cerevisiae 에 대한 향균 특성을 조사하였다. 산도 조절용으로 사용되고 있는 젖산, 사과산, 호박산 및 주석산은 L. acidophilus와 Sacch. cerevisiae에 대하여 향균성이 없었으나 B. subtilis등의 세균에 대하여는 향균성이 있었고 특히 사과산은 P. aeruginosa에 대하여 강한 향균력이 있었다.(최소생육저지농도 : 0.05%). 안정제로서의 알긴산과 펙틴은 B. subtilis, E. coli, P. aeruginosa에 대하여 비교적 강한 향균성을 보였고 L. acidophilus에 대하여는 향균성이 없었다. 황색 색소(홍화엘로우)와 적색 색소(Red powder-N)는 향균성이 없었고 표백제인 $NaHSO_3$의 세균에 대한 최소생육저지농도는 0.05%, Sacch. cerevisiae에 대하여는 0.5%로 향균성이 있었다.

Keywords