Protein Patterns of Rice(Oryza sativa L.) Cultivars as Affected by Herbicide Thiobencarb

제초제 Thiobencarb 처리에 의한 수도품종간 단백질 유형의 변화

  • Kim, H.Y. (College of Agriculture, Kyungpook National University) ;
  • Kim, K.U. (College of Agriculture, Kyungpook National University) ;
  • Shin, D.H. (College of Agriculture, Kyungpook National University) ;
  • Kim, K.W. (College of Natural Science. Andong National University)
  • Received : 1996.11.14
  • Published : 1996.12.30

Abstract

This study was conducted to evaluate the susceptibility of rice(Oryza sativa L.) cultivars to herbicide thiobencarb through the determination of protein patterns using SDS-PAGE. In both greenhouse and laboratory screening tests, IR 10198-66-2 and IR 9660-50-3-1 showed relatively tolerant response to thiobencarb, while IR 22, IR 31802-48-2-2-2 and IR 20656-R-R-R-6-1 were susceptible to it. The total protein content of susceptible cultivars markedly decreased as the thiobencarb concentrations increased, but tolerant cultivars such as IR 10198-66-2 and IR 9660-50-3-1 showed very slight changes suggesting that protein synthesis of susceptible cultivars may be inhibited by thiobencarb. The protein profiles of the tolerant cultivars were not much affected by thiobencarb treatment. However, the protein spots with molecular weights of 14.4 kD and 55 kD in the susceptible cultivar of IR 22 disappeared with the treatment of 3 ppm thiobencarb, indicating that differential susceptibilities of rice cultivars against thiobencarb can be attributed to their difference in protein metabolism affected by thiobencarb.

Thiobencarb 처리에 의한 수도품종의 내성 정도를 조사하고 내성 메카니즘을 연구하기 위하여 내성 및 감수성 품종간의 단백질 함량, SDS-PAGE에 의한 단백질 유형의 변화를 조사하였다. 본 시험에 공시한 5개 품종 중 IR 10198-66-2와 IR 9660-50-3-1은 온실 및 실내실험에서 공히 thiobencarb에 대하여 내성을 보였으며 IR 22, IR 31802-48-2-2, IR 20656-R-R-R-6-1은 제초제 농도가 증가함에 따라 생장이 크게 억제되어 감수성을 나타내었다. Thiobencarb 처리에 의한 단백질의 함량은 내성 및 감수성 품종간에 뚜렷한 차이를 보였는데 감수성 품종의 단백질 함량은 제초제 농도가 증가함에 따라 크게 감소하는 경향을 나타내었으나 내성품종의 경우 감소가 거의 없었다. SDS-PAGE에 의한 단백질 밴드는 내성 품종의 경우 5ppm 처리에서도 변화가 없었으나 감수성 품종은 5ppm 처리에서 94-30 kD 사이와 14.4kD 부근의 단백질 밴드가 사라지는 경향을 보였다. Thiobencarb 3ppm을 처리한 감수성 품종인 IR 22의 2차원 전기영동에 의한 단백질 패턴에서는 14.4kD와 55kD 부근의 spot가 사라지거나 density가 감소하는 경향을 보였다. 이상의 단백질 함량과 유형의 변화로 미루어 보아 thiobencarb 처리는 감수성 품종의 특정 단백질 합성을 억제하는 것으로 나타났으며, 벼의 thiobencarb에 대한 내성은 이 부위의 단백질과 밀접한 관계가 있는 것으로 사료된다.

Keywords