Effects of Sulfur Dioxide on Growth and Yield of Eight Barley(Hordeum vulgare L.) Cultivars

아황산가스 처리가 몇가지 보리 품종들의 생육 및 수량에 미치는 영향

  • Park, Ki Sun (Dept. of Agronomy, College of Agriculture, Chungnam National University) ;
  • Ku, Ja Hyeong (Dept. of Horticulture, College of Agriculture, Chungnam National University)
  • 박기선 (충남대학교 농과대학 농학과) ;
  • 구자형 (충남대학교 농과대학 원예학과)
  • Published : 1996.06.30

Abstract

The objectives of this research were to determine the effect of sulfur dioxide on the growth and yield reduction of 8 Korean barley cultivars. To achieve these, barley seeds were planted in pots, then those were exposed to 1.0 ppm $SO_2$ for 6 h in a closed-top field chamber at tillering and heading stage. Foliar injury and reduction of culm and awn length were more severe when barley cultivars were exposed to $SO_2$ at tillering stage than those at heading stage. Durubori was most susceptible to $SO_2$ among cultivars tested. However, number of node and length of spike were not affeced by $SO_2$ exposure in ail cultivars. Number of spike, and grains, and weights of 1,000 grains were significantly reduced by $SO_2$ exposure at tillering stage. The reduction rates of yield at tillering stage exposure were 22% and 47% in Dongbori and Durubori, respectively. Dongbori #2 showed the most tolerant to sulfur dioxide among 8 cultivars.

아황산가스에 대한 몇가지 보리 품종들의 반응을 비교 하고자 국내에서 재배되고 있는 8종류의 보리 품종을 pot에 재배하고 closed-top field chamber 내에서 1.0 ppm의 아황산가스를 분얼기와 출수기에 각각 6시간씩 처리하였다. 각 품종간에 처리 시기별로 생육 특성, 수량 구성 요소 및 수량에 미치는 영향을 조사하여 생리적 특성과 내성과의 관계를 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 아황산가스에 대한 가시피해율은 품종간에 현저한 차이가 인정되었으며, 처리시기에 따라서는 분얼기가 출수기보다 더욱 심하게 나타났다. 2. 간장과 까락길이는 모든 품종이 분얼기 처리시에서 유의한 감소를, 출수기에 있어서는 약간의 감소를 나타났으며, 절수와 이삭길이는 품종 및 처리간에 큰 차이를 보이지 않았다. 3. 수량 구성 요소중 이삭수, 립수, 1,000중은 분얼기에서 모든 품종이 감소를 보였다. 4. 아황산가스에 의한 보리의 수량에 미치는 영향은 품종 및 처리간에 차이가 인정되었는데 가시피해율과 수량감소율과의 상관관계는 인정되지 않았으나, 감수율에 있어서는 분얼기에서 더욱 심하여 동보리 2호가 내성이 강했고, 두루보리가 약한것으로 나타났다.

Keywords