Biological Control of Phytophthora Blight of Red-pepper Caused by Phytophthora capsici;I. Selection of a Bacterial Antagonist against Photophthora capsici

고추 역병균(疫病菌)(병원균: Phytophthora capsici)의 생물학적(生物學的) 방제(防除);I. 고추 역병(疫病) 길항균(拮抗菌)의 선발(選拔)

  • Chang, Yoon-Hee (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Kyungpook National University) ;
  • Chang, Sang-Moon (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Kyungpook National University) ;
  • Lee, Dong-Hoon (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Kyungpook National University) ;
  • Choi, Jyung (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Kyungpook National University)
  • 장윤희 (경북대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 장상문 (경북대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 이동훈 (경북대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 최정 (경북대학교 농과대학 농화학과)
  • Published : 1996.09.30

Abstract

This study was attempted to select an antagonist against Phytophthora blight of red-pepper caused by Phytophthora capsici. The three strains, A-35, A-67 and A-183 were isolated from the rhizosphere in soil where red-pepper had been cultivated continuously for a long time, and the strain A-83 was estimated to be the strongest antagonist against P. capsici. The A-183 strain was identified as a strain of Pseudomonas sp., showing the maximum antifungal activity, when cultured at $30^{\circ}C$ for 5 days in the potato extract medium(pH 6.5) containing 2.0% mannitol and 0.3% peptone.

고추 역병균(疫病菌)인 Phytophthora capsici의 방제(防除)를 위한 생물농약(生物農藥)을 개발(開發)하기 위하여 고추재배지토양(栽培地土壤)에서 균원시료(菌源試料)를 채취(採取)하여 우수(優秀)한 항균활성(抗菌活性)을 가지는 물질(物質)을 생산(生産)하는 균주(菌株)를 순수분리(純粹分離)하고 동정(同定)하였다. 대치배양(對峙培養)에서 A-183균주(菌株)가 A-35와 A-67보다 P. capsici의 생육을 크게 저해(沮害)하였으며 배양액(培養液)을 membrane여과 및 열처리(熱處理)($120^{\circ}C$, 15min.)하여도 높은 활성(活性)을 나타내었다. A-67균주(菌株)는 고추종자(種子)의 발아(發芽)를 저해(沮害)하였으나 A-183과 A-45균주(菌株)는 저해(沮害)하지 않았다. A-183균주(菌株)가 길항성(拮抗性) 및 항균물질(抗菌物質) 생산능(生産能)이 가장 우수(優秀)한 것으로 나타났으며, Pseudomonas sp.으로 동정(同定)되었다. 항균활성물질(抗菌活性物質)의 생산(生産)을 위한 최적(最適) 배지조성(培地組成)은 potato extract 1l, mannitol 2%, peptone 0.3%, pH 6.5이었다.

Keywords