Uptake and Accumulation of Soil Strontium-90 by Peanut and Sesame

토양 strontium-90의 땅콩과 참깨에 의한 흡수 및 축적

  • Choi, Yong-Ho (Environmental Impact Assessment, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Jo, Jae-Seong (Dept. of Agronomy, Chungnam Nat'l University)
  • 최용호 (한국원자력연구소 환경영향평가분야) ;
  • 조재성 (충남대학교 농학과)
  • Published : 1996.03.31

Abstract

A greenhouse experiment on the Sr-90 uptake by peanut and sesame was conducted through pot cultures on a sandy loam soil of pH 6.35 treated with Sr-90 in 5.2 and 31.2Bq per gram. The rate of Sr-90 transfer from soil to each plant part, the ratio of Sr-90 concentration in the part to the concentration in soil, and the patterns of their temporal changes were not, on the whole, significantly different between the two treatments. About 0.7 and 0.5 % of Sr-90 in soil transferred to all the mature plants of peanut and sesame, respectively, with the radioactivities in their roots not counted. Only 4% and less than 15% of Sr-90 absorbed by peanut and sesame, respectively, translocated to their seeds. Both crops showed the highest Sr-90 concentration in the leaf and the lowest in the seed. At maturities, the concentration ratio in dry seed was 0.4 in peanut and 3.3 in sesame and that in dry leaf was 12.5 and 10.7, respectively. Sr-90 concentrations in the top 15 cm soil after harvests averaged about 80 % of the concentrations at starting. Sr-90 uptake resulted in neither growth inhibition nor yield decrease.

땅콩과 참깨 두 작물의 Sr-90 흡수 실험을 pH 6.35의 풍건 사질양토에 Sr-90을 g당 5.2Bq와 31.2Bq로 처리하여 온실 내에서 포트재배로 수행하였다. 토양에서 작물체 각 부위로 Sr-90이 전이되는 정도와 토양처리 농도에 대한 각 작물체 부위별 Sr-90 농도비, 그리고 생육 경과에 따른 그 변화 양상들은 전체적으로 처리농도 간에 유의한 차이가 없었다. 토양 Sr-90이 땅콩과 참깨의 성숙개체로 전이된 비율은 각각 평균 0.7%, 0.4% 정도였고 작물체에 흡수된 Sr-90이 종실로 이행한 비율은 땅콩이 4%였고 참깨는 15% 이하였다. 두 작물 모두 농도비는 잎에서 가장 높았고, 종실에서 가장 낮았다. 성숙기에 건조 종실에 나탄난 농도비는 땅콩이 0.4, 참깨가 3.3이었고, 건조엽에서는 각각 12.5, 10.7이었다. 재배 후 $0{\sim}15cm$의 표층토 내 Sr-90 농도는 초기농도의 80% 정도였다. Sr-90 흡수에 따른 작물체의 생육 장해나 수량 감소는 없었다.

Keywords