KOREAN JOURNAL OF CROP SCIENCE (한국작물학회지)
- Volume 41 Issue 5
- /
- Pages.521-525
- /
- 1996
- /
- 0252-9777(pISSN)
- /
- 2287-8432(eISSN)
Composition of Free Amino Acids and Essential Oils in Root of Anthriscus sylvestylis
전조 뿌리의 유리 아미노산과 정유 성분 조성
Abstract
The study was carried out to find compositions of proximate components, free amino acid, and essential oils from root of Anthriscus sylvestylis. Proximate component contents were 7.69% for protein, 1.74% for fat, 2.44% for fiber, and 3.76% for ash. Extract content was 27.68% in fresh root. The compositions of free amino acids consisted 16 kinds. Phenylalanine content was the highest in composition of free amino acids. The essential oils of the root of Anthriscus sylvestylis was examined.
본 연구는 우리나라에 자생하는 전조의 근에 대한 조성분, 유리 아미노산, 향기성분 등의 분석을 통하여 향료작물로서의 가능성을 검토하고자 수행하였는 바 얻어진 결과를 요약하면 다음과 같다 1. 전조 뿌리의 조성분가운데 조단백질은 7.69%, 조지방 1.74%, 조섬유 2.44%, 그리고 조회분은 3.76% 였으며 엑스 함량은 27.68%로 나타났다. 2. 유리 아미노산 조성 및 함량에서 종류는 총 16종이었으며 아미노산의 함량에 따른 순위는 phenylalanine>tyrosine>arginine>alanine>glutamic acid>aspartic acid>lysine>isoleucine>proline>glycine>histidine>thereonine>leucine>methionine>valine, serine이었고 유리 아미노산 함량 중 가장 높은 아미노산은 phenylalanlne으로 6.38 mg이었다. 3. 전조의 뿌리에 대한 향기성분은