Effect of Potassium Sorbate and Sodium Acid Pyrophosphate on Microbiological and Physicochemical Characteristics of Chicken

Potassium Sorbate와 Sodium Acid Pyrophosphate가 닭고기의 미생물과 이화학적 특성에 미치는 영향

  • 김미라 (경북대학교 식품영양학과)
  • Published : 1996.08.01

Abstract

Changes of the growth of microorganisms, pH, and TBA values were examined for chickens treated with 5% potassium sorbate, 5% sodium acid pyrophosphate, and mixture of 2.5% potassium sorbate and 2.5% sodium acid pyrophosphate solution during 15 days at 4$^{\circ}C$. Treatment of the mixture solution inhibited synergistically the growth of mesophilic and psychrotrophic bacteria and suppressed effectively enteric bacilli. Potassium sorbate treatment was the most effective on inhibition of the growth of yeast and mold. The extension of lag phase for psychrotrophic bacteria and enteric bacilli was observed by the treatment of the mixture solution of potassium sorbate plus sodium acid pyrophosphate and the potassium sorbate solution. PHs of chickens were increased during the storage, which might induce the decline of antimicrobial effect. Sodium acid pyrophosphate was expected to give antioxidant effect as well as antimicrobial effect for high fat foods because the lowest increase of TBA value for chickens treated nth sodium acid pyrophosphate was measured.

닭고기를 멸균 증류수, 5% potassium sorbate, 5% sodium acid pyrophosphate, 2.5% potassium sorbate와 2.5% sodium acid pyrophosphate 혼합용액으로 처리하여 4$^{\circ}C$에서 보관하면서 미생물 수의 변화, pH 변화, TBA 값의 변화를 측정하였다. Potassium sorbate와 sodium acid pyrophosphate 혼합용액의 처리는 중온성 균과 저온성 균의 성장억제에 대한 상승효과를 주었고, 장내 세균의 성장억제에도 효과적이었다. 효모와 곰팡이의 성장억제에는 potassium sorbate의 처리가 가장 효과적이었다. Potassium sorbate와 sodium acidpyrophosphate 혼합용액 과 potassium sorbate 처리는 닭고기의 저온성 균과 장내 세균의 유도기를 연장시켰다. 닭고기의 pH는 저장기간 중 높아졌으며, 이것이 항미생물 효과의 감소에 영향을 주었을 것으로 추정되었다. TBA 값은 sodium acid pyrophosphate처리시 가장 낮게 나타나 지방함량이 많은 식품에 사용될 경우 항미생물 효과뿐만 아니라 항산화효과도 함께 줄 수 있을 것으로 기대되었다.

Keywords