A Study of the Lipid Components in Egg Yolk Oil

난황유의 지질성분에 관한 연구

  • 김종숙 (전남대학교 사범대학 가정교육과) ;
  • 고무석 (전남대학교 사범대학 가정교육과) ;
  • 최옥자 (순천대학교 자연과학대학 식품영양학과)
  • Published : 1996.08.01

Abstract

Egg yolk oil was obtained from a roasting and Pressure egg yolks obtained from cage system, open barn system, respectively. Lipids in egg yolk oil were extracted with a mixture of chroform: methanol (2:1, v/v) and fractionated into neutral lipid, glycolipid and phospholipid by silicic aicd column chromatography. Lipid components of each fraction were determined by thin layer chromatography (TLC). The results were sum- marized as follows: lipid content of egg yolk from each cage system (A) and open barn system (B) was 31. 05% and 33.34%, and the lipid is made up of neutral lipid 76.60%, 71.23%, glycolipid 3.95%, 5.03% and phospholipids 19.45%, 23.74% respectively. Triglycerides (A: 59.3%, B: 56.3%) were the major components among the neutral lipids; monoglycerides, diglycerides, free sterols, and free fatty acids were the minor cop- monents. The major components of the glycolipids were digalactosyl diglycerides (A: 98.3%, B: 97.8%), the other components were cerebrosides. The major components of the phophoslipids were phosphatidyl choline plus phosphatidyl serine (A: 58.6%, B: 59.8%) the other components were lecithin plus sphingomyelin.

비방사구와 방사구 달걀 난황을 가열 압착하여 얻은 난황유를 정제한 후 화학적 성질과 지질조성에 관하여 실험한 결과는 다음과 같다. 난황의 일반성분은 비방사구, 방사구가 각각 수분이 49.50%, 47.06%,조단백질은 16.53%, 16.98%,조 지방은 31.05%, 33.34%로 주성분을 이루었고, 조지방, 조단백의 함량은 방사구가 비방사구 보다 더 높았다 난황유의 화학적 성질은 비방사구, 방사구가 각각 산가 8.95, 9.85, 요오드가 57.64, 58.15, 비누가 240.14, 223.92로. 나타났다. 난황유 총지질의 조성은 비방사구, 방사구 각각 중성지질 76.60%, 71.23%,당지질 3.95%, 5.03%, 인지질 19.45%, 23.74%였다. 중성지질 중에는 비방사구, 방사구 각각 triglycride가 59.3%, 56.3%로 주성분을 이루었고 그 외에 monoglyceride와 diglyceridr의 함량이 높았다. 당지질은 비방사구, 방사구 각각 digalactosyl diglyceride가 98.3%, 97.8%로 대부분을 차지 하였다. 인지질은 방사구, 비방사구 각각 phosphatidiyl choline + phosphatidyl serine이 58.6%, 59.8%로 주성분을 이루었고, 그 외에 lecithin + sphingomyelin과 미확인 성분이 존재하였다.

Keywords