참고문헌
- Makromol. Chem. v.183 Mechanical properties of chitosan film : Effects of solvent acid Kienzle-Sterzer, C. A.;Rodriguez-Sanchez, D.;Rha, C.
- J. Food Sci. v.40 Reduction of suspended solids in vegetable canning waste effluents by coagulation with chitosan Bough, W. A.
- Ph.D. thesis, Louisiana State University Application of crawfish chitosan as a coagulant in recovery of organic compound from sea-food processing wastes No, H. K.
- Food Technol. v.45 Recovery and utilization of chitin and chitosan in food processing waste management Knor, D.
- Appl. Environ. Microbiol. v.35 Immobilization of Aspergillus betaglucosindase on chitosan Bissett, F.;Sternberg, D.
- J. Food Sci. v.47 Functional properties of chitin and chitosan Knorr, D.
- Food Tech. v.38 Use of chitinous polymers in food Knorr, D.
- J. Food Sci. v.57 Chitosan enhances control of enzymatic browning in apple and pear juice by filtration Sapers, G. M.
- U.S. Patent No. 4, 859, 488 Liquid food curing constipation : Polydextrose and oligosaccharide Kan, T.;Kobayashi, Y.;Sonoike, Y.;Terashima, T.
- 한국영양식량학회지 v.21 새우껍질에서 추출한 키토산의 항암 및 면역활성 유병호
- Agric. Biol. Chem. v.53 Effects of chitosan, pectic acid, lysozyme, and chitinase on the growth of several phytopathogens Hirano, S.;Nagao, N.
- キトサンの抗菌性 プ-トケミカル 內田泰;キチン
- J. Food Protec. v.55 Inhibition and inactivation of five species of foodborne pathogens by chitosan Wang, G.
- Food Biotech. v.5 Antimicrobial effect of water-soluble chitosans with high hydrostatic pressure Papineau, A. M.;Hoover, D. G.;Knorr, D.;Farkas, D. F.
- J. Dairy Sci. v.43 Coagulation of milk for cheese making by ester hydrolysis Deane, D. D.;Hammond, E. G.
- J. Dairy Sci. v.50 Preparation and evaluation of butter culture flavor concentrates Lindsay, R. C.;Day, E. A.;Sather, L. A.
- J. Biol. Chem. v.191 Spectrophotometric analysis of amino acids and peptides with their copper salt Spies, T. R.;Chamber, D. C.
- J. Sci. Food Agric. v.10 Determination of trimethylamine oxide in fish muscle Bystedt, J.;Swenne, L.;Aas, H. W.
- J. Am. Oil Chem. Soc. v.39 The chemistry of the 2-thiobarbituric acid test for the determination of oxidative rancidity in foods. Ⅰ. Some important side reactants Tarladgis, B. G.;Pearson, A. M.;Dugan, L. R.
- 한국수산학회지 v.27 강릉지방의 오징어 식해 개발에 관한 연구. 1. 숙성온도 및 기간에 따른 품질 변화 김상무;정인학;조영제
- Principles and procedures of statistics(2nd ed.) Steel, R. G. D.;Torrie, J. H.
- 수산발효식품의 품질개선을 위한 기초 연구 오상룡
- 고려대 석사학위 논문 가자미 식해에 관한 연구 조태숙
- 한국식품과학회지 v.24 구연산 전처리에 의한 개량조개의 저염젓갈가공 유병진;장미화
- 한국수산학회지 v.16 저염수산발효식품의 가공에 관한 연구. (1) 저염 정어리젓의 가공조건 이응호;차용준;이종수
- 한국식품과학회지 v.24 함경도 지방의 전통 가자미 식해의 소금 첨가 수준에 따른 숙성중 맛성분의 변화에 관한 연구 정해숙;이수학;우강융
- 한국수산학회지 v.26 오징어 조미젓갈의 품질유지기한에 관한 연구 김동수;김영명;구재근;이영철;도정룡
- 한국수산학회지 v.16 저식염 수산발효식품의 가공에 관한 연구. 4. 저염 멸치젓의 가공 차용준;박향순;조순영;이응호
- 부산수산대학교 박사학위 논문 저식염 멸치젓과 조기젓 제조조건 및 제품의 풍미에 관한 연구 차용준
- Fd. Tech. v.37 Reducing the sodium content of processed meat Terrell, R. N.
- 한국수산학회지 v.27 강릉지방의 오징어 식해 개발에 관한 연구. 2. 숙성온도 및 기간에 따른 화학적 변화, 미생물 변화 및 단백질 분해 효소의 정제 김상무;조영제;이근태
- Phytopathol. Z. v.111 Effect of chitosan, chitin, and some amonosugars on growth of various soilborne phytophthogenic fungi Stossel, P.;Leuda, J. L.
- Phytophthol. v.71 Molecular communication in host-parasite interactions : Hexosamine polymers(chitosan) as regulator compounds in racespecific and other interactions Hadwiger, L. A.;Loschke, D. C.
- 수산화학 김우준
- 한국특허 91-6614 김치의 보존기간 연장 방법 이진섭
- 한국식생활문화학회지 v.9 제조조건이 다른 새우껍질 chitosan의 물리 · 화학적 성질 및 깍두기의 보존성에 미치는 영향 김광옥;강현전
- 부산수산대학교 박사학위논문 저분자 chitosan의 항균성 및 식품보존효과에 관한 연구 조학래
- 한국식품과학회지 v.27 저분자 chitosan이 배추김치 모델시스템의 보존성에 미치는 영향 김광옥;문형아;전동원