Abstract
To propose the use of skipjack processing by-product(SPB) as a food material, the optimal condition for the production of the SPB hydrolysate through enzyme treatment was obtained using RSM(Response Surface Methodology). Among eight pretenses test, Pretense $P^{TM}$ was screened primarily on the aspect of production cost and taste of the product. The extent of autolysis accompanied by endogenous enzyme in the SPB was almost negligible as compared with that of Protense $P^{TM}$ treatment. The derived model equation was within the satisfiable range as indicated by coefficient of $determination(R^2=0.9460)$ and lack of fit(p>0.1) values. From the results of RSM and ridge analysis, the conditions favoring the higllest degree of hydrolysis were: PH 7.2, $51^{\circ}C,$ reaction time of 3.94 hr, substrate concentration of 33.3%, and enzym $e_strate ratio of 0.48%.48%.8%.
참치 가공 부산물로 부터 유용한 식량소재를 찾기위한 목적으로 상업용 단백질 분해효소를 이용하여 반응표면분석법에 의한 최적화한 조건에서 참치 가수 분해물을 제조한 결과를 요약하면 다음과 같다. 8종의 상업용 단백질 분해효소에서 가격에 대한 효소활성도와 관능검사 결과치로부터 Pretease P가 최적 효소로 선정되었으며, 참치 가공 부산물 가수분해 과정중 원료 자체의 가수분해효과는 없었다. 반응표면분석 결과 결정계수(0.9460) 및 적합결여검증(P>0.1)을 통해, 본 실험의 디자인이 만족하게 설계되었음을 알 수 있었고 일차식 및 이차식에서는 p<0.05% 수준에서 유의하였다. 다중회귀분석 및 능선분석 결과, 가수분해물 제조를 위한 최적 조건은 pH 7.2, 반응온도 $51^{\circ}C,$ 기질농도 33.3%, 기질에 대한 효소농도 0.48%에서 3.94시간 가수분해시 킬 때이며, 이때의 가수분해율은 64.88%였다.