Effect of Dietary Vitamin E Levels on Lipid Peroxidation and Enzyme Activities of Antioxidative System in Brain of Cadmium Administered Rats

식이 Vitamin E 수준이 Cadmium 중독된 흰쥐 뇌조직의 지질과산화와 항산화효소활성에 미치는 영향

  • 정선영 (대구효성가톨릭대학교 식품영양학과) ;
  • 이순재 (대구효성가톨릭대학교 식품영양학과) ;
  • 양정아 (대구효성가톨릭대학교 식품영양학과)
  • Published : 1996.08.01

Abstract

The purpose of this study was to investigate the effect of dietary vitamin E levels on the enzymes such as superoxide dismutase(SOD), glutathione peroxidase(GSH-Px) and glutathione S-transferase (G57) involved in antioxidative defense system and lipid peroxidation in brain of cadmium administered rats. Sprague-Dawely male rats weighing $60\pm5g$ were divided into control and experimental groups. The experimental groups were divided into Cd-0E(vitamin E free diet), Cd-40E(40mg vitamin E/kg diet) and Cd-400E(400mg vitamin E/kg diet) according to the level of vitamin E supplementation. After each group was fed diet ad libitum for 2 or 4 weeks, 2.5mg cadmium per kg body weight was injected intraperitoneally once a day for 4 days. The rats were sacrificed for examination on the next day after the last injection of cadmium. The results are as follows: SOD activities of rat brain were lower in Cd-0E, but had a similar tendency to Cd-40E, Cd-400E groups compared with control group. GSH-Px acivities of rat brain were decreased in Cd-400E, Cd-40E and Cd-0E groups. GST activities of rat brain were decreased in Cd-0E, Cd-40E groups and not significantly different in Cd-400E compared with control group. Thiobarbituric acid reactive substances(TBARS) of rat brain was increased in Cd-0E, Cd-40E, Cd-400E in that order, TBARS was lower in Cd-40E, and Cd-400E by 28.8% and 44%, respectively, than Cd-0E group. The present result suggests that high level of dietary vitamin E protects against lipid peroxidative damage in rat induced by cadmium.

식이 vitamin E 수준이 Cd 중독된 휜쥐 뇌조직 내의 지질과산화와 항산화계에 미치는 영향을 알아보기 위해 체중 $60\pm5g되는$ Spraue-Dawley종 흰쥐 숫컷을 식이내 vitamin E 함량을 0, 40, 400mg/kg of diet로 나누어 각각 2주 및 4주간 사육한 후 체중 kg당 2.5mg Cd을 하루에 한번씩 4회 투여하여, 실험 종료 후 쥐를 희생시켜 뇌조직내의 SOD, GSH-Px, GST의 항산화 효소활성 및 지질과산화가를 측정하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 전 실험기간 동안 체중변화를 관찰한 결과 대조군에 비해 실험군들이 모두 유의적으로 감소하였고, 식이 섭취량은 2주간 사육한 대조군과 각 실험군간에 차이가 없었으나, 4주간 사육한 대조군에 비해 Cd-0E군만이 유의적으로 낮았다. 식이 효율도 2주 및 4주 모두 대조군에 비해 실험군들이 모두 낮았다. 뇌, 간장 및 신장의 무게는 대조군과 실험군 간에 유의적인 차이가 없었다. SOD의 활성을 관찰한 결과 대조군에 비해 Cd-0E군이 유의적으로 낮았으나 Cd-40E와Cd-400E군과는 차이가 없었다. GSH-Px 활성은 대조군에 비해 실험군이 Cd-400E, 40E, Cd-0E순으로 낮았다. G57 활성을 측정한 결과는 대조군에 비해 Cd-0E, Cd-40E군에서는 유의적으로 낮았으며, Cd-400E와는 차이가 없었다. 뇌조직의 지질과산화가를 측정한 결과, 대조군에 비하여 Cd-0E, Cd-40E, Cd-400E 군은 각각 2.5배, 1.8배, 1.4배 증가하였다. 그리고 Cd-40E, Cd-400E는 Cd-0E군에 비해 각각 28.8%, 44% 지질과산화가가 각각 낮았다. 2주 및 4주 동안 실험구간의 효소활성 및 과산화지질 함량은 유의적인 차이가 없었다. 결론적으로 Cd 중독된 흰쥐 뇌조직에서는 대조군에 비해 지질과산화 반응이 촉진되었으나 식이내 vitamin E의 적절한 첨가는 항산화계를 강화시킴으로써 뇌조직의 과산화적 손상을 완화시키는데 기여함을 알 수 있었다.

Keywords

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