구기자나무의 구기순 재배기술에 관한 연구 I. 품종과 구기순 채취길이에 따른 생육 및 구기순 수량

Culture Practice of Green shoot of Chinense Matrimony Vine (Lycium chinense Mill.) I. Effect of Varieties and Cutting lengths on the Growth and Green shoot Yield

  • 발행 : 1996.12.01

초록

청양재래와 유성 2호 2품종을 공시하여 원줄기를 10cm로 고정시키고, 구기순 채취길이를 20cm, 30cm, 40cm로 달리 하였을 때 구기자나무의 생육적 특성 및 구기순의 수량을 알아봄으로써 구기순 재배에 필요한 기초 자료를 얻고자 수행한 시험 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 유성2호가 청양재래에 비해 구기순 수, 구기순당 엽수, 주당 총엽수, 수확횟수는 많았고 구기순의 굵기는 굵었으나 엽장, 엽폭은 작았다. 2. 청양재래의 구기순 채취횟수는 4.5회이었으나 유성2호는 5.5회로서 청양재래보다 1회 더 채취할 수 있었다. 3. 구기순의 건물중은 $1.01{\sim}1.03g$이었고, 줄기 : 엽비율은 46 : 54로 엽비율이 8% 높았다. 4. 구기순의 수량은 청양재래가 $108{\sim}204kg/10a$이고 유성 2호는 $215{\sim}383kg/10a$ 이었으며, 유성 2호는 년차간의 수량 증감폭이 적어 재식 당년의 수량을 기대할 수 있었다. 5. 청양재래의 구기순 수를 제외한 공시품종의 각 생육형질은 수량과 고도의 정(正)의 상관적이었으며, 유성 2호의 구기순 수는 주당 총엽수를 제외한 각 생육형질 및 수량과 부(負)의 상관이 있었다.

Effects of varieties and cutting lengths of Chinense Martrimony Vine on the growth characteristics and the yield of green shoot were investigated in order to obtain the basic data The Yuseong-2 was observed higher in the number of green shoot per plant, of green shoot, but smaller in the length and the width of leaves than those of Cheongyang native. The number of green shoot was decreased in longer cutting length, but the other growth characteristics were increased. The dry weight of green shoot was $1.01{\sim}0.03g$ and the ratio of stem to leaf in green shoot was higher in leaf than that of stem, and the ratio was 46 : 54. The dry yield of green shoot was $108{\sim}204kg/10a$ in Cheongyang native and $215{\sim}363kg/10a$ Yuseong-2 and the dry yield of green shoot of Yuseong-2 may be expected in this planting year. Each growth characteristic of varieties was highly positive correlation with the yield except the number of green shoot of Cheongyang native. The number of green shoot of Yuseong-2 was nagative correlation with each growth characteristic and the yield except the number of total leaves per plant.

키워드

참고문헌

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