Analysis of Chemical Components of Elephant-foot (Amorphophallus konjac. k)

구약감자 성분분석(成分分析)

  • Published : 1996.09.25

Abstract

This study was carried out to obtain a basic informations for the improvement of human health and the development of variety through analysis of inorganic compounds, contents of amino acids and saccharids to three elephant- foots (Amporphophallus Konjac. K) collected from Kumsan, Japan and China. Mannan as a carbohydrate of major component of an elephant-food was slightly high in Kumsan than that of Japan and China variety. Degree of viscosity of an elephant-foot depends upon the soluble free sugar contents and amino acid, contents of these free sugars were high in the order of Kumsan, China and Japan elephant-foot powder. Results of analysis of inorganic compounds to an elephant-foot used; Kumsan variety was shown to be high than those of China and Japan, especially. K, P and Fe in Kumsan variety were high, while Na and Ca were appeared to be high in China elephant-foot.

건강식품과 민방의 약으로 수요가 증가되는 구약감자에 대해 재배종인 금산종과. 일본 및 중국종에 대한 성분분석을 통하여 품종개량에 대한 기초정보를 얻고자 이들에 대한 성분 분석을 실시한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 생체 분석결과 구약감자의 mannan의 주성분인 탄수화물은 금산종, 일본수집종에서 15%로 비슷하였고. 중국종보다 높았으며, 정분(精紛)분석에서는 중국, 일본 수집종이 80%로써 금산 수집종의 73%보다 높게 나타났다. 2. 유리당 함량은 금산수집종 중국종, 일본종 정분 순으로 함유량이 높았다. 3. 무기함량은 금산수집종에서 인, 칼리, 철분이 비교적 다른 수집 종보다 높은 편이었고, 중국 수집 종에서 칼슘, 나트륨이 비교적 많이 함유되었다.

Keywords