Korean Journal of Medicinal Crop Science (한국약용작물학회지)
- Volume 4 Issue 2
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- Pages.145-152
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- 1996
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- 1225-9306(pISSN)
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- 2288-0186(eISSN)
Effect of Dietary Root Powder Mixture of Angelicae gigantis and Bupleurum falcatum on Growth Performance, Organ Weight and Serum Components in Broiler Chicken
당귀(當歸)와 시호(柴胡)뿌리 혼합분말(混合粉末) 첨가(添加) 사료가 육계(肉鷄)의 성장능력(成長能力)과 장기발달(臟器發達) 및 혈액성분(血液成分)에 미치는 영향
- Cho, Seong-Koo (Department of Animal Science, Chungbuk National University)
- 조성구 (충북대학교 농과대학 축산학과)
- Published : 1996.06.30
Abstract
The dietary Root Powder Mixture of Angelicae gigantis Radix and Bupleurum falcatum Linne (RPM of AGR & BFL) was feded for 6 weeks to added 0. 0, 0. 4, 1. 0, 2. 0% respectively in the broiler diets. The ,RPM of AGR & BFL was found to be palatable as birds consumed moreyof the test diets than the control diet. The BW gain of 1. 0% RPM of AGR & BFL group was higher than the control group. Feed efficiency (F/G) was improved significantly (P by feeding of 1. 0% RPM of AGR & BFL diet. The carcass weight was improved by feeding with 1. 0% added diet and the carcass ratio was increased in added diets. The amounts of chest meat and drumsticks were heaver in 0. 4% added deit than control. There was no consistent trend in various organ weight by the addition of RPM of AGR & BFL. Fat accumulation of abdominal and gizzard surrounding was highly measured in the broiler fed 0. 4% RPM of AGR & BFL diet. Total serum protein, cholesterol and triglyceride contents were tended to increased with 2. 0% RPM of AGR & BFL ration, and in the 1. 0% addled diet to enhenced BW gain total serum protein, cholesterol and triglyceride concentration were analyzed the lowest among treatments.
당귀(當歸)와 시호근부(柴胡根部) 혼합분말을 육계사료(肉鷄飼料)에 0. 0, 0. 4, 1. 0, 2. 0%씩 첨가하여 6주간 급여한 결과는 다음과 같다. 당귀와 시호근부 첨가구의 사료섭취량(飼料攝取量)이 대조구보다 많았음을 볼때 기호성(嗜好性)은 좋게 평가되었다. 증체량(增體量)은 혼합제 1. 0% 첨가구에서 1,752g으로 대조구 보다 수당(首當) 130g 이상 높았다. 사료요구율(飼料要求率)은 1. 0% 첨가구에서 1. 85로서 대조구의 1. 99보다 유의하게 높았다(P < 0. 05) 도체량(屠體量)은 1. 0% 첨가구(1,261g)에서 높았으나 도체율은 0. 4% 첨가구에서 69. 48%로 높았다. 가슴살고기량은 0. 4% 첨가구에서 233g으로 대조구보다도 20g이상 더 높았다. 다리고기는 0. 4% 첨가구에서 대조구의 353g보다 50g이상 높았다. 당귀와 시호근부 첨가수준이 높아질 수록 간장(肝臟)의 중량이 무거워지는 경향이 있으며 비장(脾臟)과 심장(心臟) 및 근위(筋胃)의 중량과 복강과 근위주위 축적지방량(蓄積脂肪量)은 0. 4% 복합첨가구에서 높았다. 혈청(血淸) 총단백질(總蛋白質)과 혈청 총 콜레스테롤 및 트리글리세라이드 농도는 2. 0% 복합첨가구에서 높았으며 증체중이 높은 1. 0% 복합첨가구에서는 헐청 단백질과 콜레스테롤 및 트리글리세 라이드 농도가 낮은 경향으로 나타났다.