Inhibitory Effect of Flavan-3-ols Isolated from Oolong Tea on Xanthine Oxidase

우롱차로부터 분리된 Flavan-3-ol 화합물의 Xanthine Oxidase에 대한 저해 영향

  • An, Bong-Jeun (Department of Cosmetic Engineering, Dongkuk Junior College) ;
  • Bae, Man-Jong (Department of Food Science, Kyoungsan University) ;
  • Choi, Chung (Department of Food Science & Technology, Yeungnam University)
  • 안봉전 (동국전문대학 향장공업과) ;
  • 배만종 (경산대학교 식품과학과) ;
  • 최청 (영남대학교 식품가공학과)
  • Published : 1996.12.30

Abstract

As a series of study for an anti-gout agent, two flavan-3-ols have been isolated from Oolong tea. They showed positive reaction in $anisaldehyde-H_2SO_4$ solution and $FeCl_3$, which were able to be confirmed in TLC with dimeric flavan-3-ols. The components were identified as procyanidin B-2 and procyanidin B-2-O-3, 3'-di-gallate by spectroscopic analysis. Their inhibitory effect on xanthine oxidase was also investigated and procyanidin B-2-O-3, 3'-digallate showed 60.6% inhibition at $50\;{\mu}mole$. The compound competitively inhibited the xantine oxidase and dimeric flavan-3-ols contanining gallate had higher inhibition activity.

통풍 예방물질에 관한 지속적 연구로서, 우리는 우롱차로부터 두 종류의 flavan-3-ol 화합물을 분리하게 되었다. 이 화합물은 TLC상에서 $anisaldehyde-H_2SO_4$용액 및 $FeCl_3$에 정색 반응을 하는 것으로 보아 dimeric flavan-3-ol 화합물로 확신하게 하였다. NMR 등 기기분석에 의해procyanidinB-2, procyanidim B-2-O-3, 3'-digallate로 동정되었다. Xanthin oxidin에 대한 분리물질의 저해영향이 조사되었는데 procyani-din B-2-O-3, 3'-digallate는 $50\;{\mu}mole$에서 60.6%의 저해를 보여주었고, 경쟁적으로 저해한다는 것이 확인되었다. 또한 gallate을 함유한 dimeric flaven-3-ol 화합물이 높은 활성을 나타내었다.

Keywords