Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 28 Issue 5
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- Pages.897-903
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- 1996
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- 0367-6293(pISSN)
Shelf-life Prediction of Brown Rice in Laminated Pouch by n-Hexanal and Fatty Acids During Storage
현미의 포장 저장 중 지방산 조성 및 헥사날의 변화에 의한 저장성 예측
- Han, Jae-Gyoung (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
- Kim, Kwan (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
- Kang, Kil-Jin (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
- Kim, Sung-Kon (Department of Food Science and Nutrition, Dankook University)
- Published : 1996.10.30
Abstract
The shelf-life of brown rice in laminated film (4-layered) pouch was analyzed at various temperatures
현미를 투습, 투기성이 없는 플라스틱 필름 적층 4겹 포장재에 넣고 저장 온도와 기간을 달리하면서 지방산의 산화와 헥사날에 의한 저장성을 예측하였다. 지방산도는 저장온도가 상승하고 저장 기간이 경과할수록 높아졌으며, 활성화 에너지는 14.7 kcal/mole이고,