Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 28 Issue 5
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- Pages.850-858
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- 1996
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- 0367-6293(pISSN)
Antioxidant Activity of Green Tea Extracts toward Human Low Density Lipoprotein
사람의 Low Density Lipoprotein에 대한 녹차의 항산화 활성
- Park, Chun-Ok (Pusan Women's Junior University) ;
- Jin, Seung-Heun (Institute of Pusan Environment and Public Health) ;
- Ryu, Beung-Ho (Department of Food Science and Biotechnology, Kyung Sung University)
- Published : 1996.10.30
Abstract
Green tea leaves 12.5 g were extracted twice with 500 ml boiling water. The green tea extract (GTE) contained 4.67 mg solid. The GTE contained polyphenols sush as 54.12% (-) epicatechin gallate, 26.21% (-) epicatechin, 10.71% epicatechin gallate, 7.09% (-) epicatechin and 1.85% catechin. The GTE inhibited the copper-catalyzed oxidation of human LDL at the concentrations of 50 and
본 연구는 녹차를 열수로 추출하여 LDL에 대한 항산화 활성을 연구한 결과이다. 녹차 1.25 g에 열수 500 ml를 가하여 추출한 후 다시 500 ml를 가하여 재추출하였으며 이를 증발, 건조한 결과 추출액의 건물량은 4.67 mg이었다. 녹차잎의 함량이 1.25%가 되도록 조절한 녹차에는 항산화 활성이 강한 polyphenol 화합물중 (-) epicatechin gallate 54.1%, (-) epicatechin gallate 26.2%, (-) epigallocatechin 10.7%, (-) epicatechin 이 7.0% 및 catechin이 1.8% 함유되었다. Low density lipoprotein (LDL)의 산화에 있어서 LDL은