Effects of Erythrosine on the Cholesterol Oxidative Stability in an Aqueous Model System

수용성 모형계에서 콜레스테롤의 산화 안정성에 대한 Erythrosine의 영향

  • Published : 1996.02.28

Abstract

The effects of erythrosine on the oxidative stability of cholesterol in an aqueous model system were studied by depleted headspace oxygen and cholesterol oxidation products (COP). As the oncentration of erythrosine was increased, headspace oxygen depletion, 7-COP and total COP increased during storage at $25^{\circ}C$ for 50 hours under the fluorescent light. As the intensity of fluorescent light was increased, amounts of headspace oxygen depleted and COP formed in an aqueous cholesterol dispersion containing erythrosine also increased. Addition of ${\alpha}-,\;{\delta}-$, mixed-tocopherol and ${\beta}-carotene$ resulted in the enhanced oxidative stability of an aqueous cholesterol dispersion containing erythrosine during the fluorescent light storage.

콜레스테롤을 함유하는 수용성 모형계에서 erythrosine의 첨가농도, 광도, tocopherol과 ${\beta}-carotene$의 첨가에 따른 headspace내의 산소량의 변화와 콜레스테롤 산화물의 생성량의 변화를 연구하였다. Erythrosine의 첨가량이 증가할수록 headspace내 산소량의 감소가 컸고, 각종 COP 생성량은 증가하였다. 형광등의 조도가 증가할수록 headspace내 산소량의 감소가 컸고, 이에 비례하여 콜레스테롤은 감소하였고 총 COP의 생성량은 증가하였다. 일중항 산소 소거제로 tocopherol과 ${\beta}-carotene$을 첨가하였을 때 headspace내의 산소량은 완만하게 감소하였으며, 이에 비례하여 콜레스테롤의 감소가 완만하였고 총 COP의 생성량 또한 감소하였다.

Keywords