효소분해에 의한 알긴산 올리고당류의 제조

Preparation of Oligosaccharides from Alginic Acid by Enzymic Hydrolysis

  • 주동식 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 이정석 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 박중제 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 조순영 (강릉대학교 식품과학과) ;
  • 김희경 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 이응호 (부산수산대학교 식품공학과)
  • Joo, Dong-Sik (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Lee, Jung-Suck (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Park, Jung-Je (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Cho, Soon-Yeong (Department of Food Science, Kangnung National University) ;
  • Kim, Hee-Kyung (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Lee, Eung-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
  • 발행 : 1996.02.28

초록

6종류의 알긴산을 기질로하여 효소 반응을 시켜 알긴산 올리고당 제조를 시도한 결과, 실험에 사용한 효소의 경우 G-rich block에만 특이하게 작용하는 guluronate lyase 일종으로 G-block에 주로 작용하여 올리고당을 생성하는 것으로 확인되었다. 또한 4종류의 시판 알긴산중에서도 1종(Wako Co.)의 Na-alginate에 대해서 특이하게 6-7개의 올리고당 spot가 TLC에서 확인되었고, 그외 3종의 Na-alginate는 2-4개 정도의 올리고당 spot가 TLC에 나타났다. 6-7개의 spot가 확인된 Na-alginate(Wako Co.)를 기질로 대량 분해시킨 후 Sephadex G-25 및 Bio-gel p-2로 분획, 정제를 행하고 중합도를 측정하여 올리고당을 확인한 결과, 중합도가 각각 다른 4개의 올리고당을 확인할 수 있었다.

For the purpose of production of oligosaccharides from alginates, a bacterium was isolated from seaweed, and then an enzyme which degraded alginates was obtained from the bacterium. A specific activity of the enzyme was shown in G-rich block and Na-alginate (Wako Co.) as a result of reaction between the enzyme and six types of alginates (G-rich block, M-rich block and 4 commercial Na-alginate). Degradation products were prepared from the Na-alginate (Wako Co.) by the enzyme. The oligosaccharides were fractioned by Sephadex G-25 and Bio-gel P-2 and identified on a thin layer chromatography (TLC). Degree of polymerization (DP) of the oligosaccharides was shown from 2.6 to 7.5.

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