Effects of pH and Molecular Weight on the Intrinsic Viscosity of Carboxymethyl Chitin

Carboxymethyl Chitin의 고유점도에 미치는 pH 및 분자량의 영향

  • PARK Seong-Min (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • LEE Keun-Tai (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
  • 박성민 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 이근태 (부산수산대학교 식품공학과)
  • Published : 1995.07.01

Abstract

Effects of pH and molecular weight on the intrinsic viscosity of carboxymethyl chitin (CM-chitin) in dilute regime were studied. When the prepared CM-chitin was dissolved in 0.1M NaCl solution at $30^{\circ}C$, the intrinsic viscosity, molecular weight and degree of substitution of CM-chitin were 1.23dl/g, 15,500 and 0.62, respectively. The lower intrinsic viscosity $([\eta])$ of CM-chitin was showed at the lower pH than 7.0 and the higher pH (>7.0) did not result in any increase in intrinsic viscosity. Intrinsic viscosity decreased from 3.1dl/g to 2.55d1/g in water at $25^{\circ}C$ and from 15,500 to 12,600 as molecular weight for 20min of sonication treatment. The Mark-Houwink constant K and v of CM-chitin in water at $25^{\circ}C$ were $3.48\times10^-4$ and 0.94, respectively. So intrinsic viscosity could be expressed using molecular weight as followed equation; $[\eta]=3.48\times10^{-4}M^{0.94}$, consistent with random roil behaviour.

수용성 chitin 유도체인 CM-chitin의 식품분야 또는 기타 산업적 이용을 위한 기초자료를 제시할 목적으로 희박용액중에서 CM-chitin의 고유점도에 미치는 pH 및 분자량의 영향을 조사한 결과를 요약하면 다음과 같다. Chitin으로부터 조제한 CM-chitin을 0.1M NaCl 용액에 녹여 $30^{\circ}C$에서 측정한 CM-chitin의 고유점도는 1.23dl/g이었고, 분자량은 15,500이었으며, CM-chitin과 반응한 NaOH의 당량으로부터 계산한 치환도는 0.62이었다. CM-chitin의 고유점도에 대한 pH의 영향은 pH 7.0이하에서는 pH가 낮을수록 고유점도는 급격히 감소하였으며, pH 7.0이 상에서는 pH가 증가하여도 고유점도의 변화는 거의 나타나지 않았다. 초음파 처리 시간에 따른 고유점도와 분자량의 변화는 처리시간 20분까지는 고유점도와 분자량은 각각 3.1dl/g에서 2.55dl/g, 15,500에서 12,600으로 감소하여 감소속도가 빨랐으나 20분 이후부터는 거의 일정하여 1시간 처리 후의 고유점 도와 분자량은 각각 2.5dㅣ/g, 12,370이었다. 용매를 물로 사용하였을 때 CM-chitin의 고유점도와 분자량과의 관계에 있어서 K는 $3.48\times10^{-4}이었고, v는 0.94이었다.

Keywords